Belgisk, nederlandsk og tyrkisk politi har i lang tid overvåket personer som de mistenker er del av en terrorcelle i Europa med tilknytning til ekstremister i Syria.

— Forbindelsene til grupper i Syria har vært krevende å finne, men de peker mot Den islamske staten (IS), sier en belgisk etterretningskilde til CNN.

Det nederlandske ekteparet ble pågrepet 6. august på flyplassen i Brussel, da de kom tilbake fra en to-tredagers tur til Tyrkia. De tre andre ble pågrepet i henholdsvis Belgia, Nederland og Tyrkia.

Alle de fem er av tyrkisk herkomst.

Fant våpen

Myndighetene slo til da det ble klart at den antatte terrorcellen hadde skaffet seg skytevåpen. Våpnene ble beslaglagt under en razzia samme dag som pågripelsene fant sted.

— Det var selvsagt svært bekymringsfullt da vi oppdaget våpnene. Vi var redd for at de planla et angrep her i Belgia, men vi vet ennå ikke, sier en kilde til CNN.

Kildene kan ikke bekrefte at den angivelige terrorcellen hadde planer om å utføre et angrep mot EU-kommisjonen, slik nederlandsk radio og TV meldte om i helgen.

400 Syriafarere

Overalt i Europa, og særlig i Belgia, er det for tiden stor bekymring for den trusselen personer som har kjempet for IS i Syria og Irak utgjør når de kommer hjem.

Opptil 400 belgiere antas å ha reist til Syria for å kjempe med grupper som bekjenner seg til en ytterliggående islamistisk ideologi. 90 av dem skal ha kommet hjem igjen, og politiet antar at 10 prosent har planer om å gjennomføre angrep.

Angrepet på Det jødiske museum i Brussel førte til at fire personer ble skutt og drept. En tidligere Syria-kriger er pågrepet og siktet for drapene.