Fredsplanen henger i en tynn tråd

Søndag var det vedvarende bombardementer i Donetsk, mens kampene i havnebyen Mariupol har kostet minst ett sivilt menneskeliv.

Publisert Publisert

BOMBER: En kvinne sitter utenfor et brennende hus i Donetsk søndag. Flere medier melder søndag morgen om vedvarende bombardement og svarte røykskyer ved den regjeringskontrollerte flyplassen i Donetsk. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Separatistene og regjeringen anklager hverandre for å ha brutt våpenhvilen som trådte i kraft sent fredag som en del av avtalen som skulle få slutt på en borgerkrig som har kostet nærmere 3000 menneskeliv.

Flere medier melder søndag morgen om vedvarende bombardement og svarte røykskyer ved den regjeringskontrollerte flyplassen i Donetsk, en by som lenge har vært under separatistenes kontroll.

Flyplassen er nå tom, og kampene skjer på en militærbase i nærheten, forteller separatister til Reuters.

— Hør på lyden av våpenhvilen, spøker en av dem overfor nyhetsbyrået.

— Det er et skikkelig slag som pågår der, tilføyer vedkommende.

Én drept i Mariupol

Det er ikke bekreftet hvem som brøt våpenhvilen utenfor opprørsbastionen. Angrepene setter den skjøre fredsprosessen på enda en prøve, under to døgn etter at våpenhvilen ble inngått.

Våpenhvilen mellom prorussiske opprørere ogUkrainas regjering ble imidlertid brutt allerede lørdag kveld, da regjeringsstyrker skal ha blitt angrepet av artilleriild i den ukrainske havnebyen Mariupol.

En sivil kvinne ble drept i kampene i byen natt til søndag, opplyser lokale myndigheter.

Ytterligere tre innbyggere ble såret da prorussiske opprørere åpnet ild mot en vaktpost tilhørende regjeringsstyrkene helt øst i byen, heter det i uttalelsen fra byrådet i Mariupol søndag.

Anklager hverandre

Opprørere varslet via en Twitter-konto søndag morgen at de var i ferd med å ta Mariupol, melder nyhetsbyrået DPA. Senere anklaget de regjeringsstyrkene for å ha brutt våpenhvilen.

Ukrainas innenriksminister Arsen Avakov lover å sende militære forsterkninger til havnebyen.

— Mariupol er og blir ukrainsk, sier han på Facebook.

Kraftige eksplosjoner, trolig fra artilleri, kunne høres utenfor byen sent lørdag kveld. I dagene før våpenhvileavtalen bli inngått, forsøkte regjeringsstyrker å slå tilbake en større offensiv fra opprørerne mot Mariupol.

Regjeringen i Kiev hevder separatistene var støttet av russiske soldater, noe Moskva avviser.

Planla fangeløslatelser

Etter en telefonsamtale mellom Russlands president Vladimir Putin ogUkrainas president Petro Porosjenko lørdag, forsikret de to at våpenhvilen skulle opprettholdes og styrkes, til tross for at partene anklaget hverandre for å ha brutt avtalen rett etter at den ble undertegnet.

Lørdag så det ut til å være rolig i Øst-Ukrainafram til det ble kveld. Selv om harde kamper fortsatte rundt Mariupol gjennom natten, kom det ikke meldinger om nye kamper andre steder natt til søndag. Søndag morgen så imidlertid altså kamphandlingene hadde startet opp også i Donetsk.

Den nye våpenhvileavtalen er den første der bådeUkraina, Russland og opprørerne har avtalt å få slutt på kampene siden militante separatister startet opprøret mot Kiev i april.

I henhold til avtalen, fremforhandlet i regi av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), var det meningen at partene skulle utveksle fanger lørdag. Det ser ikke ut til å ha skjedd.

Publisert