Ifølge politisjefen i provinsen, Nabi Jan Mullahkhail, arbeidet hjelpearbeiderne for den franske hjelpeorganisasjonen ACTED.

— De var på vei fra provinshovedstaden Maimana til Almar-distriktet. De ble forfulgt av antatte Taliban-opprørere og stanset i Pashtun Kot-distriktet, forteller politisjefen.

Halt ut av bilen

Hjelpearbeiderne ble halt ut av bilen og skutt. Seks ble drept på stedet, og en sjuende ble såret, forteller han.

ACTED bekrefter at seks av deres lokalt ansatte i Afghanistan ble drept i angrepet.

— De ble drept mens de arbeidet med å skape utvikling i nord. Vi fordømmer drapene på våre kollegaer, heter det i en pressemelding fra ACTED.

ACTED har drevet utviklingsprosjekter i Afghanistan siden 1993 og har nærmere 700 lokalt ansatte i landet.

Generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen, som selv befinner seg i Jalalabad lenger sørøst i Afghanistan, omtaler den franske organisasjonen som en søsterorganisasjon og reagerer sterkt på nyheten fra Faryab.

Stadig verre

— Dette sier alt om sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, sier Egeland til NRK.

Den USA-ledede invasjonen av Afghanistan, som ble etterfulgt av en storstilt NATO-operasjon der også Norge har deltatt aktivt, har ikke gjort livet lettere for afghanere flest, mener han.

— Det er flere flyktninger nå enn det var i fjor, nesten 200.000 nye internflyktninger som har flyktet fra kamper her i Afghanistan, og de er flere sivile som er drept på grunn av strid her i landet, sier Egeland.

- Blandet resultatregnskap

Norge har siden 2002 brukt over 10 milliarder kroner på sitt militære bidrag i Afghanistan, og mesteparten av dette har gått til stabiliseringsstyrken i Faryab-provinsen.

Egeland stiller spørsmål ved om pengene har vært vel anvendt.

— Fattigdommen er like stor som den var for ti år siden, så det er et meget blandet resultatregnskap etter ti år med et ekstremt kostbart NATO-engasjement her i Afghanistan, sier han.