Pågrepet etter konens våpenhandel

Konens våpenkjøp utløste etterforskningen av Varg Vikernes (40), som er pågrepet i Frankrike og siktet for planlegging av en massakre.

GÅRDEN: Tirsdag undersøkte politiet parets gård i Corréze sentralt i Frankrike på jakt etter våpen og eksplosiver, ifølge TV-kanalen France 3. Foto: Pierre Momboisse

  • Erlend Langeland Haugen
  • Kjersti Kvile
  • NTB
  • Frode Buanes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Pågripelsen skal ha skjedd ifølge påtalemakten klokken 06.00 tirsdag morgen, i Salon-la Tour i Corrèze. Også konen er pågrepet.

Ordføreren i Salon-la-Tour sier til nyhetsbyrået AFP at Vikernes flyttet inn i huset, som han leier, for et år siden. Ifølge ordføreren ble naboer vekket tirsdag morgen av skudd, da politiet brøt opp låsen til huset.

Ikke uvanlig

Vikernes og konen ble arrestert etter mistanke om at han planlegger terroristangrep, sier talskvinne Agnès Thibault-Lecuivre ved Tribunal degrande instance i Paris, den franske påtalemyndigheten.

Hun sier paret ble arrestert på grunn av en kombinasjon av uttalelser mot jøder og muslimer på internett, og det at de hadde anskaffet seg flere rifler.

— Spørsmålet er hvorfor de skaffet seg rifler, og om de planlagde terrorisme eller ikke, sier hun.

— Så dere arresterte ham fordi dere ville ha svar på det spørsmålet?

— Vi arresterte ham fordi vi mistenkte han for å planlegge terrorisme, men vi vet ikke hva som var hans mål.

— Er det vanlig at dere arresterer folk for mistanke om terrorisme?

— Ja, det skjer flere ganger i måneden.

Overvåket

Noe mer uvanlig er det at Frankrikes innenriksminister Manuel Valls tirsdag ettermiddag uttalte seg om saken. Han sa at mistanken mot Vikernes går ut på at at han skal ha planlagt en større terroraksjon.

— Denne personen, som står den nynazistiske bevegelsen nær, utgjør dermed en potensiell trussel mot samfunnet, noe han har vist gjennom sine uttalelser på internett, sier han i en uttalelse.

Fransk politi har ifølge nyhetsbyrået AFP overvåket Vikernes i flere år, men åpnet først etterforskning mot ham da konen kjøpte flere skytevåpen i begynnelsen av juli.

Les også

20 år siden kirkesjokket

Den 25 år gamle franske konen er med i en skyteklubb og har dermed lov til å eie inntil fire våpen.

Tirsdag undersøkte politiet parets gård i Corréze sentralt i Frankrike på jakt etter våpen og eksplosiver, ifølge den franske TV-kanalen France 3. En kilde i politiet sier til AFP at de skal ha funnet minst fem salongrifler.

Les også:

  • Maner til opprør i Europa i blogginnlegg
  • Skylder fortsatt flere titalls millioner

Bosatt i Frankrike

Varg Vikernes er satt i arrest i fire dager, men han og hans 25 år gamle ektefelle var tirsdag ettermiddag fortsatt ikke ført til Paris. Det opplyser en talskvinne for franske påtalemyndigheter, Agnès Thibault-Lecuivre, til NTB.

— De er ikke i Paris nå. Jeg kan ikke si når de kommer hit, det kan bli i dag eller i morgen, sier Thibault-Lecuivre ved Tribunal de grande instance i Paris.

Det er tidligere kommet meldinger om at Vikernes var på vei til Paris for å bli avhørt av politiet. Ifølge talskvinnen var han tirsdag ettermiddag ennå ikke avhørt, og hun har heller ikke detaljer om politiaksjonen tirsdag morgen.

Det franske antiterrorpolitiet er koblet inn i etterforskningen, og paret kan i første omgang bli holdt i politiets arrest i 96 timer.

DRAPSDØMT: Varg Vikernes, her fotografert med forsvarer John Christian Elden i 1997. Foto: SCANPIX

RETTSAKEN: Varg Vikernes under rettssaken i 1994, med advokat Tor Erling Staff. Foto: SCANPIX

Nordmannen, som i 1994 ble dømt til 21 års fengsel for drap og kirkebranner i Norge, er bosatt i Frankrike med kone og tre barn.

På sine nettsider har Vikernes ifølge Dagbladet publisert et opprop hvor han ber franskmenn stemme på det høyreekstreme partiet Nasjonal front, og beskriver Frankrike som et land som lider voldsomt under masseinnvandring.

I dette brevet, fra 2011, omtaler Vikernes Norge som «Europas siste sovjetstat», hvor han ikke har noe akseptabelt parti å stemme på.

I fjor uttrykte Vikernes forståelse for terrorhandlingene som Anders Behring Breivik gjennomførte 22. juli 2011.

Advokat Geir Lippestad, som forsvarte Anders Behring Breivik, var ikke kjent med pågripelsen av Varg Vikernes da BT tok kontakt like før kl. 17 tirsdag.

Så langt Lippestad vet, har det ikke vært noen kontakt mellom Breivik og Vikernes. I forbindelse med saken mot Breivik, skal det ifølge Lippestad heller ikke ha kommet opp om de to var inspirert av hverandre.

— Ikke overrasket

Journalist Tor Bach hos nettstedet Vepsen følger norske høyreekstremister tett og blir ikke overrasket hvis mistanken mot Vikernes stemmer.

— Dette er en logisk konsekvens av de standpunktene han har hatt over tid. Han har stått for en nasjonalsosialistisk politikk og har forsvart sine tidligere handlinger, så dette er ikke overraskende, sier han til NTB.

— Vikernes tilhører en rabiat form for hedensk nazisme. Han har skrevet en hel rekke med tekster som flommer over av Hitler-dyrking. I dag er han mer en ledestjerne enn en aktivist i miljøet, mener Bach.

Forfatter Didrik Søderlind er glad fransk politi er føre var, men han har liten tro på at Vikernes faktisk planla en massakre.

— Jeg kan vanskelig forestille meg at han kan gjennomføre en massakre, for han har så mye å tape, sier Søderlind, som har møtt Vikernes flere ganger og skrevet bok om ham og miljøet rundt ham.

Norges ambassade i Paris henviser tirsdag formiddag til Utenriksdepartementet i Oslo for kommentarer i saken.

UD var tirsdag ettermiddag i kontakt med franske myndigheter, men hadde i 15-tiden lite å meddele.

PST tause om saken

— Dette er en politisak. Vi har ikke fått noen bekreftelse på noen arrestasjon, og er heller ikke anmodet om konsulær bistand, sier kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund til BT.

- Hva gjør dere nå?

— Ikke så mye mer, så lenge vi ikke er blitt bedt om noe. Dette er som sagt en politisak, sier Imerslund.

Heller ikke Vikernes' mangeårige advokat, John Christian Elden, var tirsdag orientert om pågripelsen og siktelsen.

— Jeg har ikke hørt noe, sier Elden til NTB.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke uttale seg om et eventuelt samarbeid med fransk politi.

— Det er politiet i Frankrike som har ansvaret for dette, og vi har ikke noe å legge til, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til NTB.

Hun kan heller ikke si noe om det settes i gang nye sikkerhetstiltak i Norge som følge av pågripelsen, ettersom det foreløpig er usikkert hvor «massakren» skulle funnet sted.

— Jeg kan ikke kommentere dette, sier Alsén.

Rømte fra fengsel

Varg Vikernes er selverklært nynazist og gjorde seg bemerket i black metal-miljøet på 1990-tallet, som bassist i bandet Mayhem. Det var også her han fikk kallenavnet «Greven».

I 1994 ble han dømt til 21 års fengsel for drapet på bandkollega Øystein Aarseth og tre kirkebranner. Ni år senere ble han etterlyst da han ikke møtte opp etter permisjon fra fengselet i Tønsberg, og ble dømt for å ha truet til seg en bil i et forsøk på å rømme landet.

I 2009, etter å ha sonet 16 av de 21 årene av drapsdommen, ble han løslatt og flyttet til et småbruk i Telemark som ble solgt året etter.

Den 3. april skal Vikernes ha publisert et kommuniké på sin hjemmeside der han ber franskmenn om å stemme på det fremmedfiendtlige partiet Front National. På sidene har han også beskrevet Norge som «Europas siste sovjetstat».

Dagbladet har oversatt det franske brevet som Vikernes la ut:

«Situasjonen i landet deres er kritisk og blir dårligere fra time til time. Landsbygden er vakker, men bare fordi den fortsatt er lite preget av masseinnvandringen. Hvis dere bor på et slikt sted, be om at dere må våkne og forstå at det finnes et Frankrike utenfor landsbyen, og at dette Frankrike lider voldsomt. Selv om dere er idiotiske egoister, burde dere forstå at bare deres stemme til FN (Nasjonal front, red.anm.) hindrer at denne lidelsen vil ramme dere, før eller senere», skriver blant annet Vikernes.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Han har en krigersk retorikk

PÅGREPET: Varg Vikernes, her fotografert i 2009, er pågrepet i Frankrike, ifølge franske medier. Foto: WIKIMEDIA COMMONS

BT anbefaler

«Her har styret en vrien nøtt foran seg»

LES SAKEN