Det blir imidlertid ikke nevnt hvor mange som har klart å komme seg ut i live eller hvor mange som fortsatt holdes fanget av gisseltakerne inne på kjøpesenteret Westgate.

Natt til mandag opplyste den kenyanske hæren at det var under ti gisler igjen i bygget.

Nærmer seg

Samtidig sier David Kimaiyo fra det kenyanske politiet at sikkerhetsstyrker stadig nærmer seg og nå har omringet gjerningsmennene inne i kjøpesenteret.

Situasjonen for de gjenværende gislene i Nairobi er fortsatt uavklart. Ifølge Røde Kors er 69 personer drept og 63 savnet etter aksjonen.

Terrorister fra al-Shabaab truet mandag morgen med å drepe gisler som fremdeles blir holdt fanget på kjøpesenteret Westgate i Kenyas hovedstad Nairobi.

Under ti gisler antas fortsatt å være fanget sammen med gisseltakerne inne i kjøpesenteret. Tallet på 63 savnede antas å romme både de gjenværende gislene og mennesker som er blitt drept, men ennå ikke er gjort rede for.

Kenyanske og israelske styrker har gått til aksjon for å frigi gislene, og mandag morgen ble det meldt om skyting og eksplosjoner i bygningen.

Den ytterliggående islamistiske gruppen al-Shabaab sier den står bak angrepet. En av gruppens ledere har meldt at gislene vil bli drept hvis militæret forsøker å bruke makt mot gisseltakerne.

— Vil drepe gisler

Hvis det blir brukt makt mot gisseltakerne, vil gislene bli drept, fremholder en talsmann for al-Shabaab på en nettside som er knyttet til den ytterliggående gruppen.

— Vi gir de hellige krigerne inne i bygget tillatelse til å behandle fangene på en måte som tilsvarer presset de selv blir utsatt for, sier talsmann Ali Mohamud Rage i et lydopptak, som ble offentliggjort mandag morgen.

Han hevder at kenyanske og israelske styrker ikke har greid å ta seg inn i kjøpesenteret ved hjelp av makt, selv om de har forsøkt.

Kraftig skyting

Mandag morgen ble det meldt om flere runder med kraftig skyting i bygningen, etter en relativt rolig natt.

Intens skuddveksling ble etterfulgt av minst to eksplosjoner, opplyser øyenvitner til Reuters. De fleste lydene kom fra innsiden av kjøpesenteret, men noen av skuddene kom tilsynelatende utenfra.

En sikkerhetskilde bekrefter overfor nyhetsbyrået AFP at en aksjon mot terroristene pågår.

Al-Shabaab, en al-Qaida-inspirert somalisk gruppe, hevder å ha kontakt med angripere inne i kjøpesenteret. Den ytterliggående islamistiske gruppa sier også at dens medlemmer kjemper både mot kenyanske og israelske styrker.

- Knapt ti gisler

Ifølge den kenyanske hæren var det natt til mandag færre enn ti gisler i kjøpesenteret, hvor terroraksjonen begynte lørdag.

— Antallet som fortsatt er i bygningen, er mindre enn ti, sier talsmannen Cyrus Oguna. Det meste av Westgate-kjøpesenteret skal nå være sikret, men den militære talsmannen kunne ikke si hvor lenge redningsaksjonen ville pågå.

En leder i al-Shabaab sier det vil komme nye angrep i Kenya, og at gruppen ser på landet som «en krigssone».

— Angrepene vil fortsette til Kenya trekker sine soldater ut av Sør-Somalia. Vi vil angripe der vi kan, sier den lederen til den britiske TV-kanalen Channel 4. Lederen er ikke identifisert.

- Vestlige angripere

Lederen sier videre at kenyanere er gruppens fiender, og at vestlige land bør stanse støtten til den kenyanske regjeringen. Hvis ikke, vil også deres borgere bli rammet.

Ifølge al-Shabaab var flertallet av dem som deltok i angrepet i Nairobi, fra vestlige land. Gruppen meldte på Twitter at angriperne var fra Finland, Sverige, USA, Storbritannia, Canada, Russland, Somalia, Syria og Kenya.

Den aktuelle Twitter-kontoen ble søndag stengt.