Den private stiftelsen, som ble grunnlagt i 2002, har satt seg fore å redde jordaenfra innkommende asteroider.

Stiftelsens opprinnelige mål var å utvikle en metode for å endre banen til asteroider som er på vei mot jorden.

Nå satser de på å bygge et infrarødt romteleskop som skal skytes ut i verdensrommet innen 2018. Prislappen blir på rundt 1,5 milliarder kroner.

Store konsekvenser

Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA har alt et program for å oppdage asteroider med en diameter på over 1 kilometer. Dersom en så stor asteroide skulle treffe jorden, vil det få store globale konsekvenser.

B612-stiftelsen, som har hentet navnet fra den franske forfatteren Antoine de Saint-Exupérys bok «Den lille prinsen», mener imidlertid at forskerne ikke tar trusselen fra asteroider på alvor.

Ble truffet

Minst 26 himmellegemer eksploderte i årene 2000 til 2013 i jordas atmosfære, de alle fleste av dem så høyt at de ikke forårsaket noen skader.

Tsjeljabinsk-området i Russland ble imidlertid truffet av en asteroide i fjor, og over 1000 mennesker ble skadd.

— Tsjeljabinsk lærte oss at selv asteroider på under 20 meter kan ha betydelig effekt, sier den tidligere astronauten Ed Lu som leder B612-stiftelsen.

Utrydde alt liv

En asteroide på 40 meter i diameter vil være kraftig nok til å jevne en hel by med jorden, advarer han.

For rundt 65 millioner år siden ble jorda truffet av en asteroide på rundt 10 kilometer i diameter, noe som forårsaket store klimaendringer som antas å ha utryddet både dinosaurene og mesteparten av alt annet liv.