I folkemengden utenfor sykehuset er mange fra regjeringspartiet ANCs ungdomsorganisasjon, skriver nyhetsbyrået TT. Ungdommene har på seg gule T-skjorter med slagordet «Ingen blir født fri uten at noen har skapt frihet. Stem på ANC 2014», og de danser og synger sanger der de hyller den gamle landsfaderen, som skal ha vist tegn til bedring.

— Leve Mandela, leve Mandela, synger kvinner som danser utenfor sykehuset.

Barn kommer med tegninger de har laget, voksne bærer på blomsterbuketter og kort med ønsker om god bedring.

Bedre

Nelson Mandelas helsetilstand ble bedre i løpet av natten til torsdag. Tilstanden er nå kritisk, men stabil, opplyste Sør-Afrikas president Jacob Zuma etter at han besøkte Mandela på sykehuset i Pretoria.

— Han er mye bedre i dag enn han var da jeg besøkte ham i går. Helsepersonellet fortsetter å gjøre en fremragende jobb. Vi må be for hans helse og ønske ham vel, het det i en uttalelse fra Zuma.

USAs president Barack Obama kaller Nelson Mandela «en helt for verden» med en arv som vil vedvare i lange tider.

Obama sa i Dakar i Senegal, der han har innledet sin Afrika-reise, også at hans tanker og bønner er med Mandelas familie og sørafrikanerne. Han bekreftet at planen fortsatt er å reise videre til Sør-Afrika.

— Han er en personlig helt. Jeg tror han er en helt for verden. Hvis og når han dør, tror jeg vi alle vet at arven etter ham er noe som vil henge med oss i lange tider, sa Obama.

«Svært kritisk»

Mandela reagerer fortsatt på berøring, men situasjonen er svært kritisk, opplyste datteren hans torsdag.

— Alt kan skje innen kort tid, sa hun.

— Jeg kan gjenta at tilstanden for far er svært kritisk, og at alt kan skje innen kort tid. Men jeg vil understreke at bare Gud vet når det er tid for at han forlater oss, fortalte Makaziwe Mandela til den statlige kringkasteren SABC.

— Jeg skal ikke lyve, det ser ikke bra ut. Men som jeg sa, hvis vi snakker til ham, reagerer han og forsøker å åpne øynene sine. Han er fortsatt der, sa hun om faren, som ligger i respirator.

Kilder som står familien til Nelson Mandela nær, sier ifølge NRK at eldsterådet har sagt ja til å skru av respiratoren som holder frigjøringshelten i live. Nå som eldsterådet skal ha tatt sin avgjørelse, vil det være opp til Mandelas familie å bestemme hva som skjer videre.

Traumatisk

Det er traumatisk for sørafrikanere å følge nyhetene om tilstanden til Nelson Mandela, mener Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp.

— Dette er et vannskilleøyeblikk. Mandela er det største symbolet Afrika har. Dette er veldig vemodig, og jeg opplever det også slik personlig, sier Anne-Marie Helland til NTB.

Helland sier at det er viktig at eldsterådet nå er involvert i prosessen og med på å ta avgjørelsene om Mandelas behandling. Det sitter dypt i den sørafrikanske kulturen at de eldste i stammen er ansvarlige for mennesker fra de fødes til de dør, påpeker hun.

Stort mediepress

Utenlandske medier sirkler som gribber rundt Nelson Mandelas sykeleie, sier hans eldste datter. Makaziwe Mandela ser tegn til rasisme i mediefolkenes oppførsel.

— Det minner oppriktig talt om når gribber sirkler over stedet der en løve har spist av en bøffel. De venter på de siste levningene - det er virkelig det inntrykket vi har som familie, sier hun.

Datteren viser til at de pårørende verken har fått være i fred ved sykehuset i Pretoria, der Mandela behandles, eller på en familieutflukt til hans oppvekststed denne uken.

— De går over alle grenser, sier Makaziwe Mandela.

Ifølge henne føler familien seg dypt krenket.

Også Zuma ber folk respektere Mandelas privatliv og verdighet. Han uttaler samtidig at han er opprørt over alle ryktene som går om Mandelas helse. (©NTB)