— Dette er første skritt. Om Russland går videre, så går vi videre, sier Sveriges utenriksminister Carl Bildt.

EUs utenriksministre ble enige om sanksjoner mot i alt 21 russere og borgere på Krim-halvøya i Ukraina mandag.

EU svartelister Krims statsminister Sergej Aksionov og lederen i den selverklærte nasjonalforsamlingen på Krim, Vladimir Konstantinov.

Ulike lister

Ett av de viktigste russiske navnene på EUs sanksjonsliste er folkevalgte Sergej Mironov.

På en tilsvarende liste i USA står Putin-rådgiverne Vladislav Surkov og Sergej Glasjev og den russiske visestatsministeren Dmitrij Rogozin. Men disse tre er ikke å finne på EUs liste.

USA satte også opp Ukrainas avsatte president Viktor Janukovitsj, men heller ikke han står på EU-listen.

— Dette har ikke noe å gjøre med mykere eller hardere tilnærming. Dette er rett tilnærming for EU, sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton om det som uansett er en lengre liste fra europeerne enn amerikanerne.

Norge

Utenriksminister Børge Brende (H) går inn for at Norge skal innføre de samme sanksjonene mot Russland som EU. Tirsdag konsulterer han Stortinget.

Dermed ligger det an til det som trolig er den strengeste, norske reaksjonen overfor Russland siden den kalde krigens dager.

— Det har vært tradisjon i Norge gjennom vekslende regjeringer for å følge EU i slike spørsmål. Det gjorde vi i forrige runde, og det vil vi gjøre nå, sier Brende.

Enhet

Sanksjoner krever enstemmighet blant de 28 EU-landene, og Polen skal ikke ha fått gjennomslag for flere navn på listen. Land i Sør-Europa vil ikke bevege seg for fort.

— Det er et uttrykk for europeisk enhet og besluttsomhet og står sammen med avgjørelsen tatt i USA, mener britiske William Hague om resultatet.

EUs liste kan imidlertid bli utvidet allerede på toppmøtet i Unionen torsdag og fredag. Da kan også stats- og regjeringssjefene velge å avlyse et planlagt toppmøte med Russland i juni.

Nærmere Putin

EUs liste ble offentliggjort mandag kveld i samme øyeblikk som sanksjonene trådte i kraft mot de 21 politikerne og militære lederne.

– Jeg skulle gjerne se at vi kom høyere opp, og at det hadde kommet flere navn på listen, sier danske Martin Lidegaard om ønsket om å ramme nærmere president Vladimir Putins krets.

– Det er ulikheter mellom listene, men det er god koordinering mellom Europa og USA. Det er nødvendig med et sterkt svar, sier Hague.

EU vil nå undertegne den politiske delen av en samarbeidsavtale med Ukraina på toppmøtet denne uken, og mener det også sender et sterkt signal om støtte til ukrainerne.