— «Kalasjen» regjerer i gatene i Abidjan, sier en politibetjent som jobber i en spesialenhet mot gjengkriminalitet.

En forhandler som kaller seg kommandant Tasman, driver en våpenforretning på bakrommet i et arbeiderdistrikt i byen. Den muskuløse mannen med mørke solbriller viser stolt fram en «kalasj» og legger fram sine priser.

Kriminelle kan leie en rifle for litt over 200 kroner dagen og en automatisk pistol for i overkant av 150. En kalasjnikov vil koste deg mellom 1.700 og 2.200 kroner å kjøpe.

Tasman sier at han også kan skaffe granatkastere. Prisen er 5.500 kroner stykket.

Tusenvis av våpen i omløp

Våpenhandleren er blant dem som kjempet for president Alassane Ouattara under den politiske krisen fra desember 2010 til april 2011. Daværende statsleder Laurent Gbagbo nektet å anerkjenne at Ouattara vant valget, og situasjonen utviklet seg etter hvert til borgerkrig. Det var kraftige gatekamper i Abidjan, og rundt 3.000 mennesker ble drept under krigen, ifølge FN.

Konflikten førte også til stor spredning av alle typer våpen. Titusenvis skal fortsatt være i omløp.

Selv om Abidjan er et tryggere sted nå enn da kampene sto på for fullt, uroer alle våpnene myndighetene i landet. Våpenhandelen blir sett på som en velsignelse for landeveisrøvere, som er spesielt aktive nord i landet.

Beholder våpnene

En statlig kommisjon har prøvd å få tidligere soldater til å levere inn våpnene sine, men til liten nytte.

— Landet trenger ikke dette lenger. Vi prøver å komme oss ut av krisen. Det alle burde jobbe for nå, er å gjenoppbygge landet, sa general Desire Adjoussou forrige måned under en seremoni hvor det ble destruert våpen.

Bare 2.000 våpen er blitt samlet inn hittil, og det er flere grunner til at de tidligere soldatene velger å beholde dem.

— Våpenet mitt er en suvenir, sier en tidligere militssoldat som støttet Gbagbo. En meningsfelle, som nå jobber som sikkerhetsvakt, bestemte seg imidlertid for å begrave sin kalasjnikov. Han var redd for å bli identifisert og straffet av hæren.

Adama, som kjempet for Ouattara, mener at situasjonen i landet er for usikker til at han vil levere inn sin «maskin».

— Folk snakker om at Gbagbo vil gjøre et comeback, og at det kan bli uro igjen, sier han.

ICC-rettssak

Rettsprosessen mot Gbagbo starter ved Den internasjonale straffedomstolen ICC i Haag mandag. Da holdes et rettsmøte som skal fastslå tiltalen om forbrytelser mot menneskeheten - drap, forfølgelse, voldtekt og annen seksuell vold - som Gbagbo angivelig sto bak under valguroen.

I Elfenbenskysten er følelsene blandede. Noen frykter, mens andre håper at han går fri. Men én ting er sikkert: De tidligere soldatene kaster bort tiden sin dersom de venter på at myndighetene skal kjøpe tilbake våpnene deres, slik det er blitt foreslått.

Det er nemlig ikke aktuelt, ifølge general Adjoussou.

— Det vil bare oppmuntre til mer smugling, sier han.