Islamist mistenkt for hotellbomber

Den ytterliggående islamisten Noordin Mohammed Top, antas å stå bak terrorangrepet i Jakarta fredag.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Han er en av Asias mest ettersøkte menn.

Minst åtte mennesker ble drept i angrepet, blant dem to selvmordsbombere. Indonesisk politi forsøkte lørdag å fastslå identiteten til de to angriperne, som ble sterkt maltraktert under eksplosjonene ved Marriott-hotellet og Ritz-Carlton fredag morgen.

Angriperne skal ha sjekket inn på Marriott og montert bombene på hotellrommet. Fredag morgen vandret de inn i frokostsalene på de to hotellene for å gjennomføre det første terrorangrepet i Indonesia på nesten fire år.

Mistanken ble raskt rettet mot den ytterliggående gruppa Jemaah Islamiah (JI), som antas å ha bånd til al-Qaida. Noordin har tidligere vært med i gruppa, men skal ha brutt ut og dannet sin egen gruppe i 2006.

Årsaken var at JI var splittet ettersom flere medlemmer tok avstand fra terrorangrep mot såkalte «myke mål», der sivile først og fremst er ofrene.

Drepte bombemann

Noordins nærmeste medarbeider, bombeeksperten Azahari Husin, ble drept i en politiaksjon i 2005, men selv har Noordin greid å unngå lovens lange arm.

Han er mistenkt for å ha stått bak en rekke tidligere terrorangrep i Indonesia, både på Bali i september 2005 og mot Marriott-hotellet i Jakarta i 2003.

Den tidligere revisoren er opprinnelig fra Malaysia, men flyktet til Indonesia etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001. I Indonesia ble han en av JIs mest sentrale aktører ved å sørge for både rekruttering av nye medlemmer og innsamling av penger, ifølge BBC.

I Indonesia har han også giftet seg, men kona, Munfiatun, ble arrestert i juni 2005 etter å ha skjult opplysninger om hvor ektemannen befant seg.

Spikre og skruer

At bombene som ble brukt fredag, var håndlagede og inneholdt spikre, muttere og skruer, samt at terroraksjonen ble gjennomført som et selvmordsangrep, er sterke indikasjoner på at Noordin Mohammed Tops gruppe står bak, sier Ansyaad Mbai i det indonesiske sikkerhetsdepartementet.

Også en tidligere JI-leder, som nå er politiinformant, er overbevist om at Noordin står bak.

– Jeg er 200 prosent sikker på at det var hans arbeid, sier Nasir Abbas til nyhetsbyrået AP.

Fire drepte utlendinger

Minst åtte personer ble drept og rundt femti såret i angrepet. Fem av de drepte er identifisert, og fire av dem er utlendinger: En newzealender, to australiere og en singaporer.

Blant de sårede er det foruten en norsk kvinne personer fra Australia, Canada, Italia, Nederland, Storbritannia, Hongkong, India og Sør-Korea.

Angrepet skjedde på et tidspunkt da mange indonesiere trodde at tiden med terror var et avsluttet kapittel. Men nå er frykten tilbake, både for nye vilkårlige terrorangrep og for at investorer og turister igjen vil bli skremt bort fra landet.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Indonesia frykter fremtiden

  2. Udetonert bombe funnet på hotellrom

  3. Norsk kvinne lettere skadet i bombeangrep

Foto: POOL

Foto: MURDANI USMAN

Foto: Holm, Morten

BT anbefaler

Så konen, svogeren og to slektninger bli overkjørt

Mannen i 70-årene ventet i bilen og ble vitne til alt.

LES SAKEN