Slik blir hverdagen i fengselet

Ekstremt tøffe fengselsforhold venter drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French i tiden som kommer.

  • Thomas Hubert (kongo)
  • Sveinung Berg Bentzrød
  • Tone Tveøy Strøm-gundersen
  • Andreas Bakke Foss
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Overfylte fengsler. Innsatte som sover i ganger og nær septiktanker. Menn, kvinner og barn som deler celler. Svært dårlige helse— og hygieneforholdene. Liten eller ingen medisinsk hjelp. Liten eller ingen sikkerhet. Gjentatte brudd på menneskerettighetene. Underernæring er et hovedproblem.

Slik beskriver FN fengslene i Kongo. Som de verste i Afrika.

I Goma, øst i Kongo, rapporterer FN at 850 innsatte sitter i et fengsel bygget for 150. En tredjedel av de innsatte er voldtektsforbrytere.

Elendige forhold - Jeg har besøkt mange steder i Afrika i etterkant av konflikter, men fengselet i Goma er det verste jeg har sett noen gang, sier Dmitry Titov, assisterende generalsekretær i juridisk avdeling i FN, til Reuters.

Jan Speed, journalist og webredaktør i Bistandsaktuelt, kjenner forholdene i Kongo godt og har sett fengslene fra utsiden.

— Fengslene i landet er elendige. Jeg har sett dem både i Goma og Maisi fra utsiden og det var skremmende, sier han.

Les også

- De vil ikke bli henrettet

Noe bedre stilt Tirsdag ble Tjostolv Moland og Joshua French kjent skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og ulovlig våpenbesittelse.

De fikk fem ganger dødsstraff, en dom som underveis i opplesingen ble applaudert av publikum i rettssalen i Kisangani i Kongo.

Men uansett om høyere rettinstanser behandler dommen mot Moland og French, og eventuelt kommer til en annen konklusjon, må de to nordmennene nå forberede seg på perioder med svært tøffe fengselsforhold.

Joshua French, som i går kveld uttalte at de to nå ønsker seg vekk fra Kisangani så fort som mulig, mener at en livstidsdom vil få samme utfall som en dødsdom. De to var i går slitne og oppgitte.

Med tilgang på mat og medisiner vil nordmennene likevel stille sterkere enn kongolesiske innsatte. Mye avhenger av om de kan betale for å ha et apparat rundt seg, der de eventuelt måtte sitte fengslet.

_Les også:

Les også

Reagerer svært sterkt på dommen

Støre reagerer sterkt på dommen_

Neppe henrettet Den svært erfarne UD-medarbeideren og tidligere ambassadør i Kongo og Uganda, Arild Øyen, fikk oppdraget med å klarlegge omstendighetene rundt saken da arrestasjonene var et faktum i mai. Han føler seg imidlertid trygg på at det ikke blir snakk om henrettelser.

— Saken er nå behandlet på aller laveste, militære domstolsnivå, ute i en provins. Ved en eventuell anke vil saken bli behandlet av to høyere rettsinstanser, inkludert den militære høyesterett. Blir dødsdommen stående blir det gjort en henvendelse til presidenten i landet om å fullbyrde den. Denne vil han ikke besvare, og dermed blir det ingen henrettelse. Slik er systemet, slik har det fungert de siste 7-8 årene, og slik vil det fungere frem til Kongo får avskaffet dødsstraff. En lovendring er på vei, og jeg kjenner vedkommende som leder dette arbeidet. Han forsikrer at man ikke lenger henretter folk i Kongo, og det samme har landets justisminister fremholdt overfor meg. Det er ekstremt lite sannsynlig at presidenten nå gir et annet svar. Det hører også med i bildet at Norge har et godt forhold til Kongo, sier Øyen.

- Hvor stor er sjansen for at de to kan få sone i Norge, dersom hele eller deler av dommen opprettholdes?

— Justisministeren konstaterer at det ikke er noe til hinder for dette i den kongolesiske lovgivningen. Det er altså muligheter. Dette blir en sak der norske justismyndigheter vil måtte gi vurderinger.

— French frykter at situasjonen rundt dem nå kan komme ut av kontroll?

— Dette blir hypotetisk, men jeg tror at sjansen er veldig liten, sier Øyen.

- Spionasje frafalles

Den dreptes enke, barn og øvrige familie ble i Kisangani i går tilkjent kompensasjon på flere hundre tusen dollar, en sum som kan ganges med 100-200 for å kunne overføres til norske forhold. Norge ble tilkjent «et sivilt ansvar» på over 60 millioner dollar, med henvisning til spionasjen.

Kilder i UD-systemet ser det som svært sannsynlig at påstandene om spionasje faller bort når saken en gang når Kinshasa. Det er ingen på høyt politisk nivå i landet som tror at Norge spionerer i Kongo.

Kongo har videre små muligheter til å inndrive erstatningssummen på vegne av den dreptes familie. Enken skal likevel den senere tid jevnlig ha mottatt flere hundre dollar fra norske kilder, som økonomisk hjelp.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Reagerer svært sterkt på dommen

  2. Dømt til døden

  3. Moland manglet driftslisens i Uganda

  4. Ble tvunget til å forlate Forsvaret

  5. Begge kjempet mot pirater i Adenbukten

  6. - Et stort hull

BT anbefaler

Her strømmer de på for å gjøre gratiskupp: – Vi hadde ikke forventet så mange folk

Køen av unge mennesker strekker seg flere hundre meter i solskinnet.

LES SAKEN