Reis hit før hordene kommer

Vil du oppleve et stille og rolig Sri Lanka, bør du komme deg på et fly før horder av turister gjør det til sitt favorittmål.

Publisert Publisert

— Velkommen til Unawatuna, smiler Anoma Kallman fra hotellterrassen.

Hun er opprinnelig fra denne lille strandbyen lengst sør på Sri Lanka, men etter tjue år i Norge snakker hun flytende norsk.

Sammen med mannen Helge driver hun hotellet Nor Lanka, et sted du fort føler deg hjemme til tross for den eksotiske settingen - spankulerende påfugler, apeskrik i det fjerne og duftende curry.

riks000695388-v4qV5vym4L.jpg

Det er lett å forstå hvorfor paret forlot Drammen for å følge drømmen om å drive et hotell med sjel.Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Lokalkunnskap

Det er nesten umulig ikke å ha fått med seg at Sri Lanka er hot.

Landet toppet Lonely Planets kåring av må-se-steder i 2013, og er i rask forandring. Du risikerer at det som ble beskrevet som en stille, rolig strand for et par år siden er oppspist av turister når du kommer. Unawatuna er litt sånn. Den halvmåneformede bukten som går for å være en av øyas vakreste, er fortsatt postkortvakker. Men du er sjelden alene. Hverken med sandkornene, solnedgangene eller kokosnøttene.

Da er det godt å ha den bunnsolide lokalkunnskapen til Anoma og Helge å øse av.

Hvor er den mest barnevennlige delen av stranda? Hvor får vi den beste ayurvedamassasjen? Når klekkes skilpaddene så vi kan se deres første ferd mot havet?

Svarene er hundre prosent selvopplevde, og jeg tipses om nabostranden Wijaya, som både er barnevennligere og langt mindre utbygd enn Unawatuna. Her er palmene flottere, havet turkisere og strandrestauranten kulere enn alle de andre strendene jeg har vært på i Sri Lanka.

Og alt dette bare en ti minutters tuk-tuk tur fra overfylte Unawatuna.

riks000695466-9_0TQ179KT.jpg

Strandbomsenes lounge«You are gorgeous» står det brodert i store, fargerike bokstaver på et veggteppe som pryder strandbaren, som også heter Wijaya.

Stedet er en institusjon for strandbomser, gjerne fastboende sådanne, og det er mye på grunn av menyen som byr på sushi, pizza og cocktails. Pizzaene er typisk italienske med tynn bunn, og stekes i lokalets steinovn.

Den står ikke på kjøkkenet, men midt inne blant gjestene. Sushien er et verdenshav unna de ferdige bitene vi er blitt vant med. Her er det dagens fangst som dikterer, og uansett om det er tunfisk, sverdfisk eller noe helt annet som ikke lar seg oversette til norsk, smaker det fristende av hav.

Stemningen er god. Jeg kommer i snakk med en fransk frilansjournalist som viser seg å skrive om finanser for Le Monde og The New York Times.

Han var eiendomssmart i etterkant av tsunamien, og kjøpte seg et feriehus i Unawatuna mens strandlinjen lå herjet av naturkatastrofen. I dag pendler han mellom Paris og Sri Lanka, og får meg til å ønske at jeg også var smart finansjournalist.

Når han skal nyte det aller beste denne kysten har å by på, kommer han til Wijayastranda.

- Men hyssssj, du bør kanskje ikke skrive om dette sånn at denne perlen også går tapt, hinter han.

riks000695290-7WViB7G8NH.jpg

Eksotisk hytteJeg er ikke så sikker. Perler som denne har en tendens til å skinne så tindrende at folk finner fram uansett.

Tilbake til Nor Lanka hotell. Helge og Anoma begynte byggingen i 2004, og det tok to år før hotellet sto ferdig. Etter det har de satt sin lit til jungeltelegrafen, som har gått på høygir.

riks000695324-gnqRK6w1cS.jpg

- Mange av gjestene våre bemerker at vi kanskje burde oppgradere nettsidene våre, smiler Helge.Når man har andreplass på reiseportalen Tripadvisor, trenger man ikke stor pr-innsats.

Anomas datter Dhanushi (30) har sin egen teori om hvorfor hotellet seiler i medvind. Hun har blitt boende i Drammen, og når vennene drar på hytta på fjellet, pakker hun kofferten og søker varme og urørt kyst i Sri Lanka.

- Dette er hytta for meg, og akkurat som man inviterer med seg venner på fjellet, tar jeg ofte med meg vennene mine hit. De er alltid litt bekymret for å bli syke, særlig fordi de gjerne reiser med små barn, men hittil har alle holdt seg friske. Maten er ikke så sterk som mange tror, og alle får seg et lite sjokk når de oppdager hvor vakkert, trygt og urørt det fortsatt er her, forteller hun.

riks000695438-Wdo1ywatYW.jpg

På grensen til poesiAnoma og Helge, som ikke har erfaring fra hotelldrift fra før, synes det er rørende å se hvor begeistret gjestene blir for tipsene de får. Noen finner sin favorittstrand, mens andre deltar på organiserte sykkel— og gåturer i innlandet.

Unawatuna kan også oppdages alene, med intuisjonen som kompass.

Selv booker jeg meg inn på The Sanctuary Spa, der man betaler en slikk og ingenting for autentiske ayurvedabehandlinger i en frodig hage. Jeg tester blant annet den klassiske shiro dara-behandlingen for 160 kroner, der terapeuten heller varm olje på pannen min i et forsøk på sette meg i kontakt med det tredje øyet.

Jeg har også et ønske om å se de tradisjonelle styltefiskerne som står på påler ute i havet og fisker etter småfisk.

riks000695451-FeaCduRq1g.jpg

Mange har skjønt at det er flere rupier å tjene på å be om en slant av fotograferende turister enn på å selge småfisk, men de genuine fiskerne ser man fortsatt tidlig om morgenen når solen er på vei opp. Jeg stiller alarmen på grytidlig, og putrer østover på mopeden.Det tar ikke lang tid før jeg før øye på silhuettene deres. Så vakre at man forledes til å tro at de egentlig er poeter hele gjengen. Det er i grunnen mye som minner om poesi i Sri Lanka. Som forsoningen etter tjuefem år med borgerkrig. Og samholdet etter tsunamien.

Det gjelder bare å reise hit så fort som mulig før denne perlen tindrer så klart at alle skal hit samtidig.

Miniguide:

Det går ikke direktefly fra Norge til Sri Lanka, men Quatar Airways har ofte kampanjepriser fra Oslo med mellomlanding i Doha. Ønsker du å fly charter, så har Ving satt opp fly + hotellpakker der de bruker Quatar Airways.

Pris: Avhenger av hvilken flykombinasjon du velger, men rimeligste alternativ ligger på cirka 6000 kroner tur/retur.

Flytid fra Oslo: cirka 12,5 timer totalt.

Tidsforskjell: + 4,5 timer.

Hovedstad: Colombo.

Innbyggere: 20,3 millioner.

Visum : Ordnes på nett før avreise på www.eta.gov.lk. I tillegg må du fylle ut et immigrasjonskort ved landing.

Når: Desember til april er beste reiseperiode.

Valuta :100 rupi = 5 kroner.

Spise: Kingfisher — Unawatunas strandlinje er full av restauranter som tilbyr mer eller mindre den samme typen mat. Kingfisher er den desidert beste, og her har personalet fått god opplæring i motsetning til på mange andre steder der servicenivået grenser til det absurde.

Sunil's Garden: Har du lyst på en skikkelig god frokost, er dette en perfekt start på dagen. Kaffen er himmelsk, og bakverkene likeså. Drevet av nederlandske Amanda som er på plass og sørger for at alt går riktig for seg.

Gjøre:

Ayurveda – Unn deg en ayurvedabehandling på The Sanctuary Spa.

Se nyklekkede skilpadder – Sri Lanka er populært klekkested for mange typer skilpadder, og tre kilometer utenfor Unawatuna drives det et lokalt beskyttelsesprogram som sørger for at skilpaddenes egg ikke ødelegges.

Hvalsafari – Nabobyen Mirissa 25 kilometer østover er base for hvalsafariutflukter der du kan se blåhval, spermhval og delfiner.

Galle – Besøk festningsbyen Galle Fort et kvarter unna med tuk-tuk for shopping og gode restauranter.

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Lang kø i Nordhordland etter pinsehelgen

  2. Magne gikk tom for strøm – ble nektet på bussen

  3. – Vi har et stort problem. Han sier han har drept moren sin og trenger hjelp til å fjerne henne.

  4. Derfor synker smittetallet selv om samfunnet åpner igjen

  5. George Floyd døde av kvelning

  6. Fjorden fylles opp med gigantskip: – Ikke hyggelig å våkne til denne utsikten