Anklager Putin for juks

Nærmere halvparten av stemmene til tross: Vladimir Putins parti gikk på en skikkelig smell i søndagens valg.

Publisert Publisert

VALGVINNER: Vladimir Putin. Foto: SCANPIX

  • NTB
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Statsministerens parti Det forente Russland vant som ventet valget klart, men må tåle et dramatisk fall i oppslutningen og antall seter i nasjonalforsamlingen Dumaen.

Søndag kveld lå Det forente Russland an til å få mellom 46 og 48,5 prosent av stemmene, ifølge to ulike valgdagsmålinger. Dette er en kraftig tilbakegang fra over 64 prosent ved forrige valg i 2007.

Søndag var det fortsatt uklart om tilbakegangen også innebærer at partiets rene flertall i Dumaen går tapt. Partiet lå an til å få rundt 220 av 450 plasser, mot 315 plasser i dag. Men en representant for Det forente Russland sa at rent flertall var innen rekkevidde.

Trøtte av Putin

NUPI-forsker og Russland-ekspert Helge Blakkisrud mener Putins tilbakegang kan tolkes som at russerne begynner å bli trøtte av ham.

— Det er ikke noe unisont Russland som står bak Putin, sier Blakkisrud til NTB.

Han mener det kan ha talt mot Putin at han og Dmitrij Medvedev tidligere i år «byttet plass», med Putin som presidentkandidat ved neste års valg.

— Denne rokaden - og med utsikt til seks eller tolv års Putin-styre - har nok gjort at en del tilhengere har tenkt seg om, sier NUPI-forskeren.

Trygge

Det forente Russland er - med eller uten rent flertall - sikret gjennomslag for egen politikk. Liberaldemokratene og Rettferdig Russland, begge pro-Putin-partier, kommer inn i Dumaen med henholdsvis 11,4 og 12,8 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålingene.

— De andre partiene vil være Kreml-lojale, så Putins stilling er ikke truet. Men resultatet er likevel et signal om at Putin bør justere kursen, sier han.

Valget er en opptur for kommunistene, som får en framgang på rundt 8 prosentpoeng til 19,8 prosent.

Blakkisrud peker på at Dumaen nå blir noe mer balansert.

— Det kan være et godt tegn for russisk politikk, sier han.

Uregelmessigheter

Det kom søndag rapporter om uregelmessigheter i gjennomføringen av valget. Helsingforskomiteen rapporterte om manglende forsegling av urner og problemer med lister.

Blant annet skal nettsider til myndighetskritiske organisasjoner skal ha blitt angrepet, mens rundt 100 personer skal ha blitt arrestert.

Både radiostasjonen Moskvas Ekko og observatørgruppen Golos hevder at nettsidene deres ble angrepet mens valget på ny nasjonalforsamling pågikk søndag.

— Angrepet på nettsiden på valgdagen er åpenbart et forsøk på å hindre befolkningen i å få informasjon om valgfusk, skrev redaktør Aleksej Venediktov i radiostasjonen Moskvas Ekko på Twitter søndag.

Angrepet

Golos, som betyr stemme, opplevde søndag angrep på sin nettside, som viser påståtte uregelmessigheter i valget.

Valgobservatører og bloggere har tidligere sagt at de er blitt angrepet og trakassert i forkant av det russiske nasjonalforsamlingsvalget.

Lederen for Golos, Lilija Shibanova, skal lørdag ha fått inndratt PC-en sin. Hun hevder også å ha blitt holdt tilbake av tollere i 12 timer etter at hun landet på flyplassen i Moskva.

Judas

Både Putin og president Dmitrij Medvedev har avvist anklagene om trakassering. Putin har sammenlignet organisasjonen med Judas, og i et TV-program nylig ble det påstått at organisasjonen løper USAs ærend.

Fremskrittspartiets utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund overvåker valget i Russland på vegne av Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Han hadde søndag ettermiddag ikke observert uregelmessigheter i valget, men ønsker ikke å si noe om selve gjennomføringen før valget er over.

Publisert
BT anbefaler

Skal du ha konfirmasjon i helgen? Disse reglene gjelder nå.

Bergen forbyr private sammenkomster med over 20 personer. Det betyr ikke at du må avlyse.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Her treffer båten bølgen: – Den stupte ned i sjøen og knakk i to

  2. – Om ikke mange dager er alt dette oppbrukt

  3. «Det er greit å være full, men flaut å være ruset. Vi holder oss selv for narr.»

  4. Bybanen var stappfull natt til lørdag: – Det er dette jeg har fryktet

  5. Landro fyrer løs før Åsane-kampen: – Ingen som bryr seg om dem

  6. «Takk Libero, for dei forbaska tigerbleiene»