Skredet rammet en gruppe nepalske sherpaer som arbeidet med å sette opp tau og forberede ferden videre opp mot toppen av verdens høyeste fjell.

Syv er berget ut i live, opplyser Nepals turismedepartement.

Ifølge Lakpa Sherpa i den frivillige organisasjonen Himalayisk redningsforbund er elleve døde brakt ned til base camp.

— Vi er blitt fortalt at vi kan vente ytterligere tre døde, sier han.

Skredet rammet den mest populære ruten til fjelltoppen, som ligger 8850 meter over havet.

Farlig fjelltopp

Ulykken er den dødeligste på fjellet noensinne, fastslår Elizabeth Hawley, som regnes som en av verdens fremste eksperter på fjellklatring i Himalaya.

Frem til nå har den verste enkelthendelsen på Mount Everest vært en ulykke i 1996 der åtte personer mistet livet.

I fjor sommer mistet til sammen åtte personer livet i fjellet i løpet av klatresesongen.

Siden verdens høyeste fjell ble besteget første gang i 1953 har rundt 250 mennesker omkommet her. Flere enn 4000 klatrere har nådd toppen, som ligger i grenselandet mellom Nepal og Tibet.

Nordmann i god behold

Fredagens skred gikk i 5800 meters høyde i et område som kalles «popkornmarken», på veien til brefallet Khumbu, ikke langt unna base camp. Skredet gikk rundt klokka 6.45 om morgenen.

Flere hundre utenlandske fjellklatrere og guider, eller sherpaer, er samlet ved base camp, hvor de forbereder seg på å bestige fjellet når værforholdene bedrer seg i mai.

Blant dem er en norsk klatrer.

— Vi er i god behold i base camp og følger med på alle helikoptrene i sving for å ta ned levende og døde. Mest døde, sier nordmannen til VG.

Sherpaene som ble tatt av skredet, var i ferd med å forberede en rute for utenlandske klatrere til toppen av Mount Everest.