Syriske aktivister opplyste mandag ettermiddag at FN-inspektørene var framme i Damaskus-forstaden Mouadamiya, der et gassangrep skal ha funnet sted i forrige uke.

Våpeninspektørene passerte en veisperring kontrollert av det syriske luftforsvarets etterretningstjeneste, og kjørte inn i den beleirede bydelen. En lege på stedet opplyser at FN-inspektørene har møtt sårede.

— Jeg er sammen med inspektørene nå, vi er i Rawda-moskeen og de møter sårede. Helsepersonell og inspektørene snakker med pasientene og tar prøver, sa legen Abu Karam.

- Bevisst angrep

Våpenekspertene måtte innstille sitt første forsøk på å starte etterforskning av den angivelige bruken av kjemiske våpen da snikskyttere åpnet ild mot dem tidligere mandag.

— En av etterforskningsteamets biler ble med overlegg skutt på flere ganger av uidentifiserte snikskyttere, sier FN-talsmann Martin Nesirky.

Ingen ble såret i skytingen, men inspektørenes bil ble ødelagt. Syriske myndigheter var raskt ute med å legge skylden for angrepet på opprørerne.

Nytt forsøk

FN-teamet vendte tilbake til en av Assad-regimets kontrollposter etter hendelsen og kom seg i sikkerhet, ifølge Nesirky, som også gjorde det klart at inspektørene ville skaffe en ny bil og prøve på nytt.

Talsmannen ga ikke flere detaljer om åstedet for angrepet eller hvor det kom fra.

Nesirky understreket viktigheten av at alle sider i konflikten samarbeider, slik at etterforskningsgruppen kan gjøre sin jobb i sikkerhet.

Tidligere mandag landet to bombekastergranater i strøket der FN-personellets hotell ligger. En av dem rammet like ved. Det statlige nyhetsbyrået SANA melder at tre personer ble såret i angrepet, som ifølge syriske myndigheter ble utført av opprørere.