Inntrengerne drepte tolv regjeringssoldater i de to nederste etasjene i bygningen, før de ble slått tilbake.

— Hvis de var kommet ett plan høyere, ville jeg ikke vært i live og i stand til å fortelle om angrepet, sier obersten.

Regjeringsstyrkene fant senere ut at tunnelen var 320 meter lang, tre meter bred og to meter høy. Den var utstyrt med belysning og ventilasjon og forbandt de to opprørskontrollerte distriktene Gabun og Jubar med hverandre.

«Muldvarper mot vepser»

— Dette er en krig mellom muldvarper og vepser, sier en ikke navngitt forretningsmann i Damaskus til nyhetsbyrået AFP.

Opprørerne er muldvarpene som borer seg gjennom jorda, mens regjeringsstyrkene er vepsene som svirrer gjennom lufta i helikoptre og kampfly.

I Khaldiyeh, en bydel i Homs sentralt i Syria som nylig ble erobret av regjeringsstyrkene, forteller en offiser som oppgir navnet Ali, hvordan han med nød og neppe unngikk et angrep.

— Vi fant en tunnel som munnet ut rett under hovedkvarteret vårt, sier han.

— Jeg hørte støyen fra opprørernes boremaskin. De forberedte seg på å utløse en enorm sprengladning under oss, forteller Ali, som tilføyer at hvis tunnelgraverne hadde fått holde på bare halvannen uke til, «ville det vært ute med oss».

Ødela sykehus

I september i fjor brukte opprørere samme metode til å ødelegge et regjeringskontrollert sykehus. Et videoopptak viste menn som gikk ned i en 200 meter lang tunnel for å plassere sprengstoff under bygningen i Qusair vest i Syria.

Regimet i Damaskus har ifølge en ikke navngitt vestlig ekspert bedt sine allierte i den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen i Libanon om hjelp til å drive opprørerne ut av tunnelene. Hizbollah gjorde selv utstrakt bruk av tunneler under sin krig mot Israel i 2006.

Tunnelene graves ifølge talsmenn for begge parter i den syriske konflikten noen ganger ut for hånd, men vanligvis ved hjelp av maskiner. Men selv når maskinkraft tas i bruk, forlenges de underjordiske gangene bare med noen få meter per dag.