Men det befinner seg fortsatt menn med våpen i moskeens minaret, opplyser en sikkerhetskilde til den egyptiske avisen Al-Masry Al-Youm. Mange av dem som befant seg i moskeen er pågrepet, skriver Det skjedde etter at Mursi-tilhengere og egyptiske sikkerhetsstyrker skjøt mot hverandre inne i al-Fath-moskeen i Kairo.

Øyenvitner fortalte tidligere lørdag at noen av tilhengerne av den avsatte presidenten Mohamed Mursi begynte å skyte mot sikkerhetsstyrkene, som hadde tatt seg inn i moskeen for å forsøke å få demonstrantene ut.

Ifølge den egyptiske TV-stasjonen CBC var det også skuddvekslinger mellom Mursi-tilhengere og sikkerhetsstyrker utenfor moskeen.

Politisjef Ihab Fawzi ved politistasjonen i Azbakiya nær moskeen har opplyst til al-Masry al-Youm at politiet forsøkte å pågripe en navngitt leder av Brorskapet og flere andre medlemmer som har forskanset seg i moskeen.

— Skjøt på politiet

Ifølge AFPs korrespondent startet skytingen da politi og soldater begynte å storme moskeen, og ble beskutt fra minareten.

Reuters skriver at sikkerhetsstyrker ble skutt på fra et vindu i andre etasje i moskeen.

— Det ble skutt voldsomt med skarp ammunisjon på hæren og politiet som befant seg på stedet, fra vinduer i overetasjene på innsiden av moskeen, sier hærens talsmann Ahmed Mohamed til den egyptiske nettavisen Youm.com.

Brorskapet hevder på sine hjemmesider at det ble satt inn spesialstyrker i angrepet på moskeen, og at det var sikkerhetsstyrker og politifolk som begynte å skyte.

Waleed Attar forteller til Al Jazeera at han klarte å unnslippe fra moskeen.

— Vi vet ikke hvor det ble skutt fra, sier han.

Lokal mobb

Lokale medier meldte at motstandere av Det muslimske brorskap har samlet seg rundt moskeen, bevæpnet med blant annet kjepper og steiner.

«Alle biler i sidegatene til moskeen stoppes og sjekkes av sivile menn med ulike våpen», skrev journalist Anders Sømme Hammer på Twitter. Han var til stede utenfor moskeen lørdag ettermiddag og observerte flere menn med klubber.

På et tidspunkt lyktes politiet å pågripe noen av dem som befant seg inne i moskeen. Da måtte politifolk ifølge AFP skyte i luften for å holde mobben vekk.

Forskanset seg

Nærmere 1000 tilhengere av Det muslimske brorskap forskanset seg i moskeen fredag kveld. Mange av dem søkte tilflukt der fra de voldelige opptøyene som har preget Egypt de siste par døgnene.

Sikkerhetsstyrker omringet moskeen hele natten, og tok seg lørdag morgen inn i bygningen.

Mange av demonstrantene forlot moskeen frivillig i løpet av lørdag formiddag. Men etter hvert kom det meldinger om at sikkerhetsstyrkene hadde begynt å slepe motvillige demonstranter ut.

SAMLER SEG I MOSKÉ: En tilhenger av den avsatte presidenten Mohamed Mursi snakker med journalister og politi fra innsiden av barrikadene ved Fath-moskeen i Kairo, 17. august. Det skal ha blitt skutt mot politiet fra annen etasje i moskeen lørdag. Hundrevis av islamister samlet seg der natt til fredag etter sammenstøtene i Egypts hovedstad Kairo.
Muhammad Hamed / Reuters / NTB scanpix
BELEIRET GUDSHUS: Soldater og politifolk fotografert inne i et av rommene i al-Fath-moskeen der hundrevis av Brorskapets tilhengere og medlemmer har forskanset seg.
Foto: Muhamed Hamed / Reuters / NTB scanpix