Flyktet med splinter i beinet

Bergenser satt i bussen som ble angrepet av terroristene.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

BT fikk fredag ettermiddag bekreftet at en 50 år gammel mann fra Ålesund, bosatt i Bergen, er i sikkerhet. Det er konen til 50-åringen som bekrefter at hennes mann, som ble holdt som gissel i Algerie, er trygg.

— Han er på Palma på Mallorca. Vi vet ikke når han kommer hjem, sa hun til bt.no tidligere fredag.

Flyet landet på Flesland ved 19.30-tiden.

Kvinnen forteller om en dramatisk flukt da terroristene angrep. Mannen skulle egentlig vært i leiren, men satt på med bussen inn til byen for å ordne noen papirer. Da slo våpenmennene til.

— Han satt i bussen, helt foran hos sjåføren, da det smalt. Han var den siste som kom seg ut av bussen. Han har fortalt at han er skadet i låret fordi han ble truffet av splinter. Jeg vet ikke hvor alvorlig det er, sier kvinnen.

Sammen med andre overlevende skal mannen hennes ha klart å krabbe gjennom ørkensanden, skadet i beinet, mens terroristene tok seg inn på anleggsområdet. Etter en stund ble gruppen plukket opp av en militærpatrulje og fraktet til sykehuset i In Aménas.

— Han har ikke sagt så mye om selve angrepet, men han sier de må ha klart å ta over anlegget fordi de hadde vanvittig mye våpen, og gode våpen. Han tror også at terroristene ikke var forberedt på at de skulle støte på bussen, sier kvinnen.

Ni av 17 i sikkerhet

Så langt er ni av Statoils 17 ansatte på In Aménas-anlegget i sikkerhet. For de øvrige åtte er situasjonen fortsatt uavklart.

I natt ringte en norsk mann hjem til sin familie og fortalte at han var i sikkerhet. Ingen har så langt ønsket å si noe om hvordan mannen kom seg fri, hva han har opplevd eller hvor mye skader han har.

Han er nå til behandling på et sykehus ved gassanlegget In Aménas, og situasjonen hans er stabil. Statoil opplyser i en pressemelding at de jobber med å sikre transport ut fra In Aménas.

Følg den siste utviklingen fra Algerie i vår liveblogg.

— Dette er en gledelig nyhet i et dystert og uoversiktlig bilde, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK Radio fredag morgen.

— Vi er glad for at ytterligere én er bragt i sikkerhet, men vi jobber kontinuerlig videre, sier pressetalsmann i Statoil, Bård Glad Pedersen.

Kommer hjem til Norge fredag

Fredag ettermiddag ankommer fem av de 17 Statoil-ansatte som var involvert i angrepet på In Aménas til Bergen med fly fra Palma på Mallorca.

I alt er 40 Statoil-medarbeidere nå ute av Algerie. Dette inkluderer personell fra anlegget In Salah og de fem første fra In Aménas.

Statoil arbeider videre med blant annet norske myndigheter og BP for å sikre tilgang på medisinsk personell for gislene og en effektiv evakuering fra In Aménas.

Statoils pårørendesenter i Bergen er åpent og det er etablert en egen pårørendetelefon.

Publisert