Mange av demonstrantene sang, og flere tusen vendte ryggen til flagget, ifølge nyhetsbyrået DPA. En folkevalgt politiker ble ført bort av sikkerhetsvakter mens han ropte «Hongkong vil ha valg!».

Byens øverste leder, Leung Chun-ying, unnlot å nevne demonstrasjonene i byen i sin tale under seremonien på et torg i bydelen Wanchai onsdag.

— Det er forståelig at ulike folk kan ha ulike meninger om hvilke reformer som er ønskelige. Men det er definitivt bedre å ha allmenn stemmerett enn å ikke ha det, sa Leung.

Deretter hevet han glasset og skålte med Zhang Xiaoming, Kinas øverste representant i Hongkong, og to menn kledd i kinesiske militæruniformer.

Fyrverkeri avlyst

Demonstrasjonene i Hongkong den siste uken har vært de største siden byen ble overlatt fra Storbritannia til Kina i 1997.

Kravet fra demonstrantene er at byens neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne vil få lov til å stemme i valget, krever myndighetene i Beijing at kandidatene må godkjennes på forhånd.

Idet feiringen av 65-årsdagen for Kinas kommunistiske regime begynte onsdag, var flere hovedveier sperret av demonstranter. Fyrverkeri som var planlagt på kvelden, er blitt avlyst.

- Kraftig budskap

I helgen brukte politiet tåregass og køller mot demonstrantene, og det er frykt for at politifolkene igjen vil ty til makt for å unngå at protestene ødelegger feiringen av nasjonaldagen.

Samtidig vil regjeringen i Beijing trolig unngå at dagen preges av gatekamper mellom politi og unge demokratiforkjempere.

Mange av demonstrantene er studenter fra Hongkong, men blant aktivistene er det også kinesere fra fastlandet som har tatt sjansen på å reise til byen for å støtte kampen for demokrati.

— Dette er et kraftig budskap om at demokrati ikke er brakt hit av den vestlige verden, men av studentene og de som bor her, sier David Zhang (24) fra den kinesiske byen Dongguan.