— I går hørte jeg på NATOs nye generalsekretær. For et hat i ansiktet hans, skriver Fidel Castro i en kommentar som står på trykk i flere cubanske aviser, blant dem det cubanske kommunistpartiets talerør Granma.

— For en utrolig innsats for å fremme en utryddelseskrig mot den russiske føderasjon, skriver 88-åringen, som ledet Cuba med hard hånd i nesten 50 år før han overlot presidentposten til lillebroren Raul Castro i 2008.

- Ingen motsetning

I en kommentar til Castros sterke anklager framholder NATO-sjefens talsperson Trude Måseide at Stoltenberg flere ganger har understreket at han ønsker et konstruktivt forhold til Russland.

— Det er ingen motsetning mellom et sterkt NATO og et konstruktivt forhold til Russland. Tvert imot, et troverdig forsvar og en sterk allianse er grunnlaget for et konstruktivt forhold, skriver Måseide i en epost til NTB.

— Dette sa han også ved tiltredelsen 1. oktober, og det er også hans erfaring som norsk statsminister, føyer hun til.

Kritiserte Russland

Jens Stoltenberg anklaget i forrige uke Russland for å bryte folkeretten med sin støtte til separatister i nabolandet Ukraina.

— Russland fortsetter å handle i strid med folkeretten, sa Stoltenberg og etterlyste kursendring fra Moskva under sin første pressekonferanse som generalsekretær i NATO.

— NATO ønsker ikke konfrontasjon med Russland. Men vi kan ikke og vil ikke inngå kompromisser når det gjelder prinsippene som vår allianse og sikkerheten i Europa og Nord-Amerika hviler på, fortsatte han.

Fanatikere

Men uttalelsene må åpenbart ha falt Fidel Castro tungt for brystet. Han mener NATO kan sammenlignes med fanatikerne i Den islamske staten (IS) og er selv ikke i tvil om hvem som er mest ytterliggående.

— Hvilken religion er det egentlig de sverger til, undrer den tidligere cubanske lederen, som ellers vier mesteparten av aviskommentaren til høytflygende betraktninger om utviklingslære og svarte hull i universet.

— Det er mye vi ikke kjenner til, og vi vet også lite om vår egen uvitenhet, skriver Castro.