Det var rundt to kvadratmeter av veggen som kollapset etter et kraftig regnskyll over store deler av Sør-Italia. Italienske myndigheter opplyser at veggen var del av et 2.000 år gammelt hus i Vicolo del Modesto, et område på stedet som allerede har blitt sperret for offentligheten.

Flere kollapser har skjedd i ruinene i løpet av de siste årene, og det er blitt uttrykt bekymring internasjonalt for UNESCO-skatten. Det var to alvorlige tilfeller i 2011 og fire i 2010. Det mest alvorlige av dem skjedde i 2010 da den kjente bygningen Gladiatorenes hus raste sammen.

I flere år har det blitt klaget over neglisjering av vedlikeholdet på det historiske stedet, og i vår inngikk Italia og EU en avtale om å bevilge 105 millioner euro for å restaurere de mest utsatte bygningene i byen. Men hvordan har disse pengene blitt brukt? spør Manuale Ghizzoni, leder for kulturkommisjonen i den italienske nasjonalforsamlingen.

— Den nye kollapsen i Pompeii understreker behovet for å overvåke situasjonen hele tiden og utarbeide en umiddelbar forvaltningsplan som garanterer vern av det verdensberømte arkeologiske funnet og anerkjenner dets verdi, sier hun.

Det bodde rundt 13.000 mennesker i Pompeii da byen ble begravet under flere meter aske under et vulkanutbrudd i år 79. Der folk ble fanget under asken dannet det seg i tidens løp hulrom, og arkeologene har laget avstøpninger som viser hvordan beboerne ble begravet i bygatene under utbruddet.

Utgravingen av byen begynte i 1861, og rundt to tredeler er blitt gravd fram så langt. (©NTB)