• Uten utdanning, ingen utvikling, sier utenriksminister Børge Brende (H) og lover doblet støtte til Det globale partnerskapet for utdanning.

Utdanning er fundamentet i ethvert lands utvikling, understreker utenriksministeren i det han torsdag deltar på det globale partnerskapet GPEs giverkonferanse i Brussel. Målet med møtet er å samle støtte til skolegang for 29 millioner barn i 66 land gjennom 3,5 milliarder dollar.

Brende lover et norsk krafttak. Den norske støtten til GPE på 290 millioner kroner i år skal fetes opp med 100 millioner i året til den blir 590 millioner i 2017.

Mange jenter

Ifølge UNESCO er det 57 millioner barn i verden som ikke får gå på skole, og dermed har de veldig begrensede fremtidsmuligheter, sier Brende.

— Det er spesielt jenter som er utsatt, det ser vi blant annet i Nigeria og Afghanistan. I deler av Nigeria er det nå slik at foreldre ikke tør å sende jenter på skolen, sier han.

— Regjeringen prioriterer spesielt støtte til jenters utdanning og til de mest sårbare gruppene av barn, som for eksempel barn i krig og barn med nedsatt funksjonsevne, sier Brende i en pressemelding.

Prioritet

Den borgerlige regjeringen har sagt den vil endre norsk utviklingspolitikk, og Brende sier torsdagens løfte bekrefter utdanning som en av regjeringens hovedprioriteter.

Den globale bistanden til utdanning i fattige land har gått ned med 10 prosent de siste fem årene. Det nye bidraget gjør Norge til en av de største støttespillerne til GPE, ifølge UD.