Haiti fattigste landet i vest

Haiti var det første land i verden som ble ledet av fargede. Nå er landet det fattigste på den vestlige halvkule.

PRESIDENTPALASSET i Port au-Prince FØR jordksjelvet, et staselig palass. Foto: Cpl. Matthew McGregor

  • Tore Sehl
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Haiti, som nå er rammet av et kraftig jordskjelv der man frykter tusener er omkommet, fikk sin selvstendighet allerede tidlig på 1800-tallet da franskmennene ble kastet ut og slaveriet avskaffet. Senere er imidlertid det meste gått galt for den karibiske øystaten. Nå er ikke landet i stand til å takle en eneste naturkatastrofe, enten det er jordskjelv eller tropiske stormer.

Bare problemer

Tiår med fattigdom, forurensning, vold, ustabilt styre og diktatur har ført til at landet ikke har fått del i velstandsutviklingen som har skjedd i landene rundt.

I 29 år ble landet styrt av far og sønn Duvalier – “Papa Doc” og “Baby Doc”. Titusener av mennesker ble drept i løpet av de årene da diktatorene blant annet var opptatt av voodookulturen.

Ikke bedre etter Duvalier

Folket håpet på bedre tider da Jean-Bertrand Aristide ble valgt til ny president i 1990, men han ble kort etter ”utmanøvrert” av militære ledere.

Årene med ustabilitet og vold gjorde at Haiti mistet sin tidligere status som turistmagnet. Det fjellrike landskapet og tropiske klimaet hadde i tidligere tider vært fristende for amerikanske og andre turister. Men en infrastruktur som kollapset og en narkotikatrafikk som infiltrerer hele det juridiske systemet gjør at mulige investorer og turister skyr landet.

Idyllisk land

Militærstyret ble fjernet i 1994 av en USA-ledet invasjon, men valgfusk, drap, tortur og brutalitet har senere gjort landet til et fattig og trøstesløst land i ellers idylliske Karibia. I 2004 ble den tidligere presten Aristide tvunget til å forlate landet.

Heller ikke det har hjulpet særlig, selv om FN har plassert stabiliseringsstyrker på øyen.

Les også

Frykt for at tusener er døde etter jordskjelv

Enorme forskjeller

Landets største problem bunner i enorme forskjeller i levestandard mellom det store flertallet av kreoler (svart befolkning) og det lille (1 prosent) mindretallet av franskspråklige.

Mange hundre tusen haitianere har emigrert til Den dominikanske republikk (som Haiti deler øy med) der velstandsutviklingen er helt annerledes.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Ingen nordmenn savnet i Haiti

  2. Røde Kors-hjelp til Haiti

  3. Amputasjoner i kø

PAPA DOC: Francois Duvalier. Foto: SCANPIX

PRESIDENTPALASSET i Port au-Prince ETTER jordksjelvet, totalt ødelagt. Foto: REUTERS TV

BT anbefaler

Ingemund fikk tarmkreft som 42-åring: – Jeg burde reagert tidligere

– I ettertid er det lett å se at jeg burde reagert tidligere, sier Ingemund Holen, som fikk tarmkreft 43 år gammel.

LES SAKEN