— Annans plan er sentral for en løsning til Syria-krisen, framholdt FNs generalsekretær Ban Ki-moon mandag ettermiddag.

Det kom som et ekko av en uttalelse fra EU-president Herman Van Rompuy, som tidligere på dagen møtte Russlands president Vladimir Putin sammen med andre EU-topper.

— Vi er helt enige om at Annans plan utgjør den beste muligheten til å bryte voldsspiralen i Syria, sa han.

Men det er åpenbart at planen som Annan har laget på oppdrag fra FN og Den arabiske liga, er under press.

Vil forsvare seg

En talsmann for opprørsgruppen Den frie syriske hær, sier de ikke lenger føler seg forpliktet av planen. I stedet vil opprørerne gå til angrep mot regjeringsstyrkene for «å forsvare vårt folk», sa Sami al-Kurdi, på en pressekonferanse i Istanbul mandag.

Han ber om at observatørstyrken FN har sendt blir erstattet med en fredsskapende styrke, eller at omverdenen sikrer en flyforbudssone og en buffersone i Syria. Vesten er imidlertid lite lystne på et militært engasjement i Syria.

— Annan-planen er i all hovedsak død, og det har selvfølgelig de fleste vestlige stormaktene vedkjent seg, sier Michael Stephens, forsker ved Qatar-avdelingen til Royal United Services Institute.

Utviklingen på bakken taler for seg. Syriske opprørere skal i løpet av helgen ha drept minst 80 regjeringssoldater, blant annet i angrep på kontrollposter i opprørsbastionen Idlib. Mandag ble minst åtte mennesker drept i ulike voldsepisoder rundt om i landet.

- Annan mister troen

Ifølge diplomater skal Annan være i ferd med å miste troen på sin egen fredsplan. Den skulle tre i kraft med en våpenhvile 12. april, hæren skulle trekke seg tilbake fra befolkningssentra, fanger skulle settes fri og en politisk overgangsprosess skulle innledes. I stedet har volden bare blitt verre og konflikten toppet seg nylig med den brutale massakren av sivile i Houla. Stadig flere snakker nå om at situasjonen i Syria ligner en borgerkrig.

Da Annan deltok på Den arabiske ligas ministermøte i Doha lørdag, tok han til orde for en revurdering av fredsplanen.

— Verdenssamfunnet må avgjøre hva neste skritt skal bli. Etter å ha vært i konsultasjoner med mange aktører, oppfatter jeg en tydelig erkjennelse av at dagens situasjon ikke kan vedvare. Jeg er selv enig i dette, sa Kofi Annan.

Ifølge nyhetsbyrået AFP sier diplomater i FN nå at Annan i ferd med å øke presset på stormaktene for å få dem til å vise handlekraft.

— Alle, fra USA til Russland, har støttet Annans plan, og alle biter seg nå merke i uttalelsene hans og forstår budskapet, sier en av kildene.

Annans talsmann Ahmad Fawzi sier imidlertid at Annan ikke ønsker en utvidelse av FN-styrken på 300 observatører, som ledes av nordmannen Robert Mood.

- Russlands rolle

Torsdag denne uka skal Annan informere FNs sikkerhetsråd og FNs hovedforsamling. Dagen etter skal han snakke med USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Russland har hindret FNs sikkerhetsråd i å fordømme Syrias president Bashar al-Assad og ty til mer kraftfulle tiltak for å tvinge regimet til å endre kurs.

— Russlands rolle er avgjørende for at Kofi Annans fredsplan skal lykkes, konstaterte EUs utenrikssjef Catherine Ashton før avreisen til St. Petersburg.

Russland sier de ikke tar side i saken, men Clinton har gjort det klart at hun anser Russlands holdning som en støtte til Assad.

Assad har gjort det klart at han vil fortsette kampen mot det han kaller «terrorister», og har anklaget fremmede makter for å støtte disse. (©NTB)