Sony Pictures besluttet 17. desember å avlyse den planlagte Nord-Amerika-premieren 25. desember da en gruppe hackere truet med å angripe kinoer som viste filmen.

Det er ikke kjent hvor mange kinoer som nå likevel vil vise filmen torsdag, men Sony Pictures' sjef Michael Lynton sier at selskapet «fortsetter innsatsen for å sikre flere plattformer og kinoer» for actionkomedien.

— Vi har aldri gitt opp arbeidet med å få sluppet «The Interview», og vi er glade for at filmen vår vil bli vist i et begrenset antall kinoer i USA 1. juledag, skriver Sony Pictures i en pressemelding.

Dataangrep

Flere amerikanske kinoer opplyste på sosiale medier tirsdag at de ville vise filmen. Truslene som først fikk en rekke kinoer, og deretter Sony Pictures selv, til å avlyse premieren, kom i kjølvannet av et omfattende dataangrep mot Sonys filmstudio.

Amerikanske myndigheter har åpent anklaget Nord-Korea for å stå bak dataangrepet, og ber Pyongyang innrømme at det bestilte angrepet og om å kompensere Sony for skadene. Nord-Korea avviser at det sto bak dataangrepet.

Sony Pictures har møtt motbør både fra Hollywood og ytringsfrihetsaktivister for beslutningen om ikke å vise filmen.

Obama-kritikk

Forrige uke kritiserte også USAs president Barack Obama filmstudioet.

— Jeg forstår bekymringene selskapet hadde. Men når det er sagt, ja, jeg mener det var en feil. Vi kan ikke ha et samfunn der en eller annen diktator et sted kan begynne å innføre sensur i USA, sa Obama.

En gruppe som kaller seg Guardians of Peace, tok på seg ansvaret for hackingen av Sony Pictures' datasystem 25. november. Det ble oppfattet som hevn for at studioet ville gi ut filmen «The Interview», som gjør narr av Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Truer Twitter med søksmål

Filmselskapet truet tirsdag med søksmål hvis ikke Twitter fjerner materiale som er stjålet av hackere og spredt via nettstedet. Hackerne ødela flere filer i datanettverket og offentliggjorde blant annet pinlige eposter fra selskapets ledelse. Noe av materialet ble spredt via Twitter.

USAs president Barack Obama vil ikke omtale hackingen som en krigserklæring, men har varslet at Washington vil komme med et «passende» svar. Nord-Korea truer på sin side med å slå tilbake mot Det hvite hus og andre amerikanske mål dersom USA innfører nye sanksjoner som følge av dataangrepet

Mandag forsvant nettilgangen i Nord-Korea i flere timer, noe som førte til spekulasjoner om at USA hadde iverksatt en motreaksjon. Det ble imidlertid avvist av amerikanske kilder. (©NTB)