- Snowden blir på flyplassen

Varsleren Edward Snowden blir på flyplassen i Moskva inntil videre, ifølge advokaten hans.

Publisert Publisert

sz4d5ba6.jpg

  • NTB
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Det russiske nyhetsbyrået Interfax meldte onsdag ettermiddag at det bare var timer om å gjøre før Snowden kunne forlate transittområdet på flyplassen.

Litt senere sa imidlertid advokat Anatolij Kutsjerena at amerikaneren blir på flyplassen inntil videre. Han opplyste også at Snowden ikke har mottatt noe dokument fra russiske myndigheter som gjør det mulig for ham å forlate transittområdet.

Flere medier hevdet onsdag at et slikt dokument var blitt gitt til Kutsjerena. Påstanden stammet fra kilder i de russiske sikkerhetstjenestene.

— Vil studere russisk

Snowden har søkt russiske myndigheter om midlertidig asyl, og ifølge advokaten planlegger han å bli i Russland.

— Han planlegger å studere russisk kultur, sa Kutsjerena til journalister på flyplassen i Moskva onsdag.

Amerikaneren skal også gå i gang med russiske språkstudier. Kanskje som et bidrag til kulturforståelsen har han fått romanen «Forbrytelse og straff» av Fjodor Dostojevskij i gave av Kutsjerena.

Ifølge advokaten takker Snowden russiske myndigheter for den gode behandlingen han har fått av dem.

Asylsøknad

Snowden har vært på flyplassen i Moskva siden han kom dit fra Hongkong for snart en måned siden.

Søknaden om midlertidig asyl ble levert 16. juli, men er fortsatt ikke ferdigbehandlet.

USA har etterlyst Snowden for spionasje etter at han avslørte hemmelig informasjon om amerikanske myndigheters overvåking av internett. Den tidligere etterretningsanalytikeren er tilbudt asyl i tre latinamerikanske land, men har ikke hatt mulighet til å reise dit siden USA har gjort passet hans ugyldig.

Putins krav

Den russiske presidenten Vladimir Putin har forlangt at Snowden må slutte med å avsløre informasjon som skader USA, hvis han skal kunne oppholde seg i Russland.

— Forbindelsene mellom stater er mye viktigere enn krangling om arbeidet til sikkerhetstjenestene, sa Putin tidligere denne måneden.

USA har forlangt at Russland utleverer Snowden. Så langt ser det imidlertid ikke ut til at Putin vil etterkomme dette kravet, selv om han flere ganger har understreket viktigheten av å ha et godt forhold til amerikanerne.

Publisert