Sisi vil gjøre alt han kan for å få en slutt på krisen, men ønsker samtidig å unngå direkte militært styre slik Egypt hadde i 2011-2012, sier eksperter. Demonstrantene på Tahrirplassen viser generalene sin tillit ved taktfast å rope «Hæren og folket står sammen».

Generalene har gitt Egypts hardt pressede president Mohamed Mursi et ultimatum om å løse den politiske krisen, ellers vil de gripe inn.

I en Facebook-melding heter det at de militære vil ofre sitt blod for å beskytte folket mot « terrorister, radikale og idioter».

Griper inn?

— Situasjonen ligner et sportsoppgjør, der det ene laget har tatt ledelsen i siste sekund, holder på ballen og trekker ut tiden for å vinne. Etter at hæren fastsatte sin tidsfrist, er det liten sjanse for forsoning, skriver Jerusalem Post.

— Hæren ønsker ikke å ta makten, men den stilte sitt ultimatum fordi den mente det var nødvendig, sier den israelske professoren Barry Rubin.

Han spår at de militære vil inngå forhandlinger med regjeringen slik at Mursi kan bli sittende en stund til, hvis den ikke ser seg helt nødt til å overta.

Mursi avviser

Mursi har vist liten vilje til å komme de militære i møte og peker på at han er landets første demokratisk valgte president.

Han avviser alle forsøk på å svekke hans autoritet, ber de militære trekke tilbake sitt ultimatum og sier han ikke vil la seg diktere.

De militære har spilt en viktig rolle i Egypts historie siden revolusjonen der kongen ble avsatt og landet gjort til republikk i 1952. Den tidligere obersten Gamal Abdel Nasser ble president og ledet landet fram til sin død i 1970.

Anwar Sadat, som overtok etter Nasser, ble drept under en parade i Kairo i 1981, etter at han noen måneder før hadde slått ned et forsøk på militærkupp. Drapsmennene var offiserer som tilhørte en ytterliggående islamistisk gruppe.