Her skyter tolkene på Taliban-soldater

Her skyter de afghanske tolkene på Taliban-soldater for å redde seg selv og 14 norske soldater. - Ikke overraskende om tolkene fikk en kort innføring i våpenbruk, sier tidligere kontingentsjef Gjermund Eide.

  • Magnus Aamo Holte
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Da de 14 norske soldatene i MOT-laget havnet i et bakholdsangrep i april 2010, deltok enhetenes to afghanske tolker direkte i kamphandlingene.

En video som BT har fått tilgang til viser hvordan de to tolkene fra en åsrygg avfyrer de norske HK 416 angrepsriflene. Målet for skuddene er mellom 50 og 60 Taliban-soldater, som ved hjelp av rakettdrevne granater og kalasjnikover forsøker å storme den vesle norske enheten.

— Det gjaldt bare å få gitt så mye ild som mulig. At vi kom oss levende fra dette var bare flaks. Tolkenes innsats var bidragsytende til at det gikk bra med oss, sier soldaten som har tatt bildematerialet.

- Ikke systematisk opplæring

MOT står for Military Observation Team, og var i 2010 underlagt Etterretningstjenesten. At MOT-lagene opererer i lag på syv eller 14 soldater, gjør de sårbare for bakholdsangrep.

— Det er gjerne disse tolkene som oftest har havnet i stridshandlinger, og som avfyrte våpen. Slikt som dette skjedde rett som det var, sier den erfarne Afghanistan-soldaten BT har snakket.

Hendelsen skjedde Almar-distriktet i den afghanske Faryab-provinsen. BT har valgt å gjøre de afghanske tolkene ugjenkjennelige i bildene, av hensyn til deres sikkerhet.

SKYTER: Personene lengst til venstre er afghanske sivile tolker, som blir bedt av norske styrker om å skyte mot de angripende Taliban-soldatene.

Overfor VG har flere tolker uttrykket bekymring for hva som vil skje med dem, nå som de norske kampstyrkene er i ferd med å forlate det krigsherjede landet. VG skrev i går at afghanske tolker skal ha fått opplæring i bruk av ulike håndvåpen, skarpskytterrifler, granatkastere og maskingevær.Gjermund Eide, som var sjef for den norske kontingenten i Afghanistan fra januar til august 2010, er ikke overrasket over at enkelte tolker kan ha fått våpentrening av norske soldater.

— Tolkene er i utgangspunktet ubevæpnet, men i selvforsvar har alle lov å gripe til våpen. Da kan det være kokt å ha litt utdanning i våpenbruk på forhånd. Men jeg så aldri at tolker mottok slik trening, og det har i alle fall ikke vært satt i system, sier Eide.

Frykter hevn fra Taliban

Eide sier at våren 2010 var spesielt krevende for de norske soldatene, og at de var i trefninger med Taliban nesten daglig.

— Jeg er ikke veldig overrasket over at det har vært hendelser hvor også tolker har brukt våpen, sier Eide, som legger til at det er etiske betenkeligheter ved å la afghanske tolker kjempe mot sine egne landsmenn

FALT I BAKHOLD: Den norske enheten falt i bakhold, og ble angrepet av mellom 50 og 60 Taliban-soldater. - De afghanske tolkene var bidragsytende til at det gikk bra, sier en erfaren soldat til BT.

Også Knut Fredheim, den daværende sjefen for de norske soldatene i Faryab-provinsen, sier tolkenes våpenbruk er betenkelig.— Men de gangene det eventuelt har skjedd, så har det ikke vært for å øke en enhets kapasitet eller slagkraft. Det har i så fall vært utelukkende i selvforsvar i en ekstrem situasjon, sier han.

Opp mot 50 afghanske tolker har søkt asyl i Norge, fordi de frykter hevn fra Taliban for å ha tjenestegjort for de norske styrkene. Mange av tolkene har jobbet for Forsvaret i opp mot åtte år, og har gått i arv fra kontingent til kontingent.

— De har vært i flere stridshandlinger enn mange av de norske soldatene, sier den erfarne Afghanistan-soldaten BT har snakket med.

Forsvaret skal granske

Tolkenes fremtidsfrykt er begrunnet, mener Fredheim.

— Norge tok side i konflikten. Vi var der for å sikre den afghanske statsmakten mot et kongolemerat av opprørere, kjeltringer og fundamentalister. De afghanerne som jobbet for oss, kunne lett bli sett på som motstandere av Taliban. At dette økte trusselen mot dem selv, er rimelig innlysende, sier han.

Forsvaret varslet i går at de skal granske saken.

— Blant annet skal vi finne ut omfanget av dette og hvem som har visst hva. Men at dette er noe som har skjedd, det er det sterke indikasjoner på, sier Ivar Moen, pressetalsmann i Forsvarets Operative Hovedkvarter.

FÅR NYTT VÅPEN: Videoen BT har fått tilgang til viser at en av tolkene gir en HK 416 angrepsrifle til en norsk soldat. Deretter blir han utstyrt med en ny angrepsrifle og et magasin, før han returnerer til åsryggen for å kjempe videre. FOTO: PRIVAT
Publisert
BT anbefaler

– Hadde vi våknet noen minutter senere, ville vi vært ferdig

Tolv personer ble evakuert. Ingen er alvorlig skadet eller savnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 11-åring på sparkesykkel påkjørt av bil

  2. Her er Matapour før angrepet. – Ikke avklart om han har samarbeidet med andre.

  3. Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.

  4. «Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»

  5. Tror kriminell pro-russisk gruppering står bak

  6. Nato har vedtatt å invitere inn Sverige og Finland