Russland og Kina la ned veto

FNs sikkerhetsråd hindret fra å gi sin støtte til en arabisk fredsplan for Syria.

VETO: Russland og Kina la som ventet ned veto mot en FN-resolusjon om å fordømme regimet i Syria.
  • Elisabeth Rodum
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

Samtidig som drapene fortsetter i Syria, klarer ikke FNs sikkerhetsråd å bli enige om en fordømmelse av volden i landet. 260 mennesker skal ha blitt drept i Homs i Syria natt til lørdag.

Rett før klokken 18 lørdag kveld ble det klart at Russland og Kina har lagt ned veto og dermed stopper FN fra å støtte forslaget til fredsplanen fra Den arabiske liga. De øvrige 13 medlemmene av Sikkerhetsrådet, blant dem USA, Frankrike og Storbritannia, stemte for resolusjonen.

Les også

– Minner om borgerkrig

— Det finnes dem som forsøker å hindre verdenssamfunnet fra å fordømme volden i Syria, sa USAs utenriksminister Hillary Clinton, ifølge Reuters, kort tid etter at det ble kjent at Russland og Kina la ned veto.

Krav om al-Assads avgang

Opprinnelig innehold forslaget til en FN-resolusjon blant annet krav om at Syrias leder Bashar al-Assad skulle gi fra seg makten og sørge for å legge til rette for overgang til et nytt styre i landet. Forslaget innehold også en fordømmelse av voldsbruken i Syria.

Russland motsatte seg dette utkastet. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov uttalte at dette utkastet representerte at FN tok part i konflikten, og at teksten måtte endres dersom Russland ikke skulle benytte vetoretten mot resolusjonen.

En sørgelig dag for dette rådet, en sørgelig dag for alle syrere og en sørgelig dag for demokratiet. Frankrikes ambassadør Gerard Araud.

I det neste utkastet skal kravet om al-Assads avgang ha blitt fjernet, ifølge BBC, og teksten moderert i håp om at Russland ville kunne stemme for resolusjonen.

Tidligere på dagen lørdag hadde utenriksminister Hillary Clinton og Sergej Lavrov et møte i München. Men dette møtet førte åpenbart ikke til enighet om resolusjonsforslaget, og noen timer senere benyttet Russland seg av sin vetorett og stemte mot resolusjonsforslaget. Ifølge nyhetsbyrået AP var det ventet at Kina ville følge Russlands linje.

Syria har siden 1960-tallet vært Russlands nærmeste allierte i Midtøsten, og de to landene har et nært samarbeid på en rekke områder.

— Det er en sørgelig dag for dette rådet, en sørgelig dag for alle syrere og en sørgelig dag for demokratiet, sa Frankrikes ambassadør Gerard Araud, etter møtet i Sikkerhetsrådet.

- Massakre i Homs

Samtidig som verdens stormakter har arbeidet intenst med å finne frem til en felles reaksjon på volden mot befolkningen i Syria, kom det meldinger om angrep på sivilie i byen Homs. Ifølge aktivister skal 260 mennesker ha mistet livet under granatangrep i Homs fredag. Dødstallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Dødstallene er ventet å stige, da over 1000 mennesker skal ha blitt såret under angrepene, og mange med livstruende skader.

Homs har stått i sentrum for det ti måneder lange opprøret mot president Bashar al-Assad og hans regime.

Syriske myndigheter avviser at de har angrepet byen Homs, og hevder «væpnede banditter» står bak, melder statlige syriske medier.

– Det stemmer ikke at hæren har angrepet enkelte deler av Homs med granater, slik det hevdes av enkelte TV-stasjoner som fremmer vold», heter det i en melding fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANA.

Fordømmer angrepene

USAs president Barack Obama fordømmer angrepene mot den syriske befolkningen og krever president Bashar al-Assads avgang.

– Assad må stanse sitt felttog av drap og forbrytelser mot sitt eget folk nå. Han må tre til side og åpne for overgang til demokrati umiddelbart, sa Obama i en kunngjøring lørdag.

Lørdag ettermiddag skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding at Regjeringen ser svært alvorlig på utviklingen i Syria.

– Situasjonen er både farlig og uakseptabel, og minner i økende grad om borgerkrig. De siste ubekreftede rapportene om nye overgrep i Homs understreker dette, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Ifølge FN har mer enn 5.400 mennesker mistet livet i Syria etter at opprøret mot al-Assads regime brøt ut i mars i fjor.

Publisert