— Jeg tok med et par flasker vin til Barack, ettersom jeg vet han er en ekspert, sa Renzi på en pressekonferanse og viste til at den amerikanske presidenten i et intervju for flere år siden uttalte at han likte italiensk vin.

— Med tanke på vinen, la meg bare si at det ville vært en fornærmelse å ikke smake på den, sa Obama til humrende journalister.

Flyktninger

Tross den til tider lattermilde tonen hadde de to statslederne også andre, mer alvorlige temaer, på agendaen, blant andre den kraftige økningen i antallet flyktninger som forsøker å krysse Middelhavet.

— Det er et hav, ikke en gravlund. Problemet i dag er situasjonen på bakken i Libya, sa Renzi.

Situasjonen i det krigsherjede Libya har bidratt til en kraftig økning av flyktninger. I tillegg gjør det gode vårværet at flere prøver seg på den livsfarlige overfarten.

Så langt i år har rundt 900 mennesker druknet i forsøket på å krysse havet fra Nord-Afrika til Europa.

Opprørt

Den amerikanske presidenten brukte også pressekonferansen som en anledning til å hudflette sine politiske motstandere. Republikanere i Senatet har nektet å godkjenne Obamas nye justisminister, Loretta Lynch, i flere måneder. Bakgrunnen er et urelatert lovforslag om trafficking, der de to partiene er uenige om ordlyden i en seksjon som omhandler abort.

— Hva er det vi driver med? Noen ganger går dysfunksjonen i senatet altfor langt. Dette er et eksempel. Nå er det nok. Dette er flaut, sa en opprørt Obama.