— Det er ikke bare Krim, det er ikke bare Ukraina. Utfallet av denne konflikten vil ha en stor innvirkning på regional, europeisk og global sikkerhet, sier Julia Timosjenko om Russlands aksjon på Krim-halvøya i Svartehavet.

— Jeg stoler på internasjonal støtte, sier hun etter å ha møtt statsminister Erna Solberg (H) i Dublin torsdag.

Timosjenko satt inntil nylig fengslet. Den tidligere statsministeren hadde store helseproblemer i fengselet og sitter nå i rullestol. Men den politiske kampviljen er der fortsatt.

— Det er en dame man ser har hatt noen tøffe år bak seg, men hun har samme tindrende klare ambisjoner og ønske om å sørge for Ukrainas fremtid, sier Solberg til NTB.

— Budskapet hennes er at hun ønsker sterk støtte til Ukraina, hun ønsker vi skal ta sterkt avstand fra Russlands handlinger, og det har Norge gjort, sier statsministeren.

Georgia-scenario

Timosjenko sier Ukraina vil gjøre det de kan for å unngå en lignende situasjon som i Georgia i 2008. Da gikk russiske styrker inn etter at Georgia hadde forsøkt å ta tilbake kontrollen i republikken Sør-Ossetia.

For Ukraina er det Krim-halvøya maktkampen står om med russerne.

— Ukraina vil fortsette å handle med fredelige midler. Vi vil gjøre alt vi kan for å unngå et Georgia-scenario, sier Timosjenko.

Trenger støtte

— Dette er øyeblikket Ukraina trenger støtte slik at vi kan beholde vår selvstendighet, beskytte våre grenser og folket leve i fred og med mulighet til å fortsette sin europeiske drøm, sier Timosjenko til norsk presse om hvilke forventninger hun nå har til verdenssamfunnet.

Timosjenko ber om «de sterkeste instrumentene den demokratiske verden har tilgjengelig», inkludert økonomiske sanksjoner.

— Om demokratiske land i verden ikke er i stand til å hindre Russland, er spørsmålet hvor langt det kan gå, sier hun.

Støtte

Norge lover nå mer penger til en hardt presset ukrainsk økonomi.

— Vi har sagt at vi skal bidra til en økonomisk pakke. Det er viktig å sørge for å stabilisere den økonomiske utviklingen slik at de kommer videre. Vi vet det kan bli mer sosial uro om det også blir mer økonomisk uro, sier Solberg og understreker behovet for jobbe for en dialog mellom Russland og Ukraina.

— Jeg er for smarte sanksjoner i slike situasjoner, vi må bare sørge for at de er smarte nok til at de både gjør inntrykk og at de har en effekt, sier hun om ukrainernes ønske om tiltak mot Russland.

President?

Timosjenko var en sentral skikkelse da Ukraina hadde sin oransjerevolusjon for ti år siden. Nå nevnes hun som fremtidig presidentkandidat, men avklarer ikke om hun vil stille når NTB spør.

— Vår prioritet nå er å beskytte Ukraina, vi må sette til side politiske motsetninger og beskytte vårt Ukraina som suveren stat, sier hun.

— Dette er unike omstendigheter der en trussel utenfra har ført Ukraina sammen og gjort nasjonen sterkere. Vi er forpliktet til å beskytte Ukrainas suverenitet og selvstendighet, det er derfor det er umulig å spekulere og snakke om politiske kandidater, sier Timosjenko. (©NTB)