Domstolens beslutning om å kalle inn prinsessen er nok et hardt slag for det spanske kongehuset og mot kong Juan Carlos personlige prestisje, som fra før er svekket.

Det er første gang i moderne tid at et medlem av kongefamilien må møte i retten som mistenkt i en korrupsjonssak.

Underslag

Prinsesse Cristina blir knyttet til mannens forretningsvirksomhet. Hun er gift med den tidligere landslagsspilleren i håndball Iñaki Urdangarín, som etterforskes for underslag av offentlige midler.

48 år gamle Cristina, som er kong Carlos' yngste datter, må svare på spørsmål om påståtte forbrytelser som skattesvindel og hvitvasking av kriminelle penger.

Dommeren Jose Castro ved en domstol i Palma på Mallorca, har etterforsket anklagene mot prinsessens ektemann siden 2010. Ved å stevne prinsessen, tilsidesetter han innvendinger fra statsadvokaten.

Hardt vær

Skattemyndighetene har aldri kommet med noen anklager, og det har heller ikke påtalemyndigheten. Men dommer Castro etterforsker påstander om at Urdangarin har underslått rundt 50 millioner kroner, fra en veldedig stiftelse som han var leder for, kalt Noos Instituto. Prinsesse Cristina var medlem av styret for Noos. Sammen med mannen eide hun også et firma, Aizoon, som mistenkes for å ha vært et dekke for kriminell virksomhet.

Det spanske kongehuset har vært i hardt vær den siste tiden. I fjor vakte det stor oppsikt at kong Carlos dro på en dyr safari og jakttur mens den spanske økonomien var i dyp krise, og spanjoler flest måtte stramme inn livreima.