Travel påske for pave Frans

Påsken er pavens travleste uke. Fra skjærtorsdag står oppgavene i kø for pave Frans, som er leder for 1,2 milliarder katolikker.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Palmesøndag innledet den stille uken, som er de tre dagene da den troende skal konsentrere oppmerksomheten om Kristus og hans lidelse. Det gir paven et lite hvileskjær fra de offisielle oppgavene. Men fra skjærtorsdag står de pavelige oppgavene i kø igjen.

I år brukte pave Frans palmesøndagsmessen til å be verden om å ikke snu ryggen til flyktninger.

— Jeg tenker på så mange andre mennesker, så mange marginaliserte mennesker, så mange asylsøkere, så mange flyktninger. Det er så mange som ikke ønsker å ta ansvar for deres skjebne, sa paven, som er leder for verdens 1,2 milliarder katolske kristne.

Festdag

skjærtorsdag er Den katolske kirkens fødselsdag og feires til minne om innstiftelsen av nattverden. Dagens navn på norsk kommer av norrønt «skíra», som betyr å rense. Dagen er en festdag som står i kontrast til de tre foregående dagene.

Frans deltar på to arrangementer skjærtorsdag, inkludert et ritual hvor han vasker og kysser føttene til tolv menn, til minne om at Jesus ydmykt vasket disiplenes føtter kvelden før han døde.

Langfredag er katolisismens viktigste botsdag, med faste og abstinens. Mange går til skriftemål, noe katolikker oppfordres til å gjøre minst én gang i året. Paven leder to gudstjenester, inkludert langfredagsprosesjonen Via Crucis rundt Colosseum.

Midnattsmesse

Påskeaften inneholder både sorg og glede. Den er en sørgedag ved Jesu grav, men sent på kvelden starter feiringen av oppstandelsen. Paven leder midnattsmessen lørdag, hvor han bærer et høyt, tent stearinlys inn i en mørklagt Peterskirke. De troende i kirken tenner deretter sine lys, og kort tid etter slås lysene i kirken på. Påskenatten er de kristnes hellige natt, og den symboliserer at mørket i verden etter Jesu død viker for oppstandelsens lys.

Pave Frans holder Urbi et Orbi-messe i Peterskirken søndag, første påskedag. Urbi et Orbi betyr til byen og til verden, og under talen gir paven syndsforlatelse til de fremmøtte, samt dem som «lytter oppriktig» via radio, fjernsyn eller «de nye kommunikasjonsmediene», som er Vatikanets betegnelse på internett. Roma (NTB-Reuters)

Publisert
BT anbefaler

Byrådet vil begrense 17. mai-fyll. – Trist utvikling, sier komitéleder.

– Når folk på en nasjonaldag havner i fysisk håndgemeng, og det er flere tilfeller av slåsskamper i bybildet, er det ikke noe kjekt.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet advarer mot svindel

  2. Trikken skulle brukes til servering av øl og mat. I ni måneder har den stått tom.

  3. – Timeplanen til en seksåring er til å gråte av

  4. Far hennar (63) blødde i hel: – Kor mykje skal ein måtte mase for å få hjelp?

  5. – Jeg er ufør, og jeg er ferdig med å skamme meg

  6. Han fikk tommelen opp for denne plattingen