Norsk skip på vei for å bryte blokaden til Gaza: – Vi har mistet kontakten med dem

I mai la båten ut fra kaien i Bergen.

Publisert Publisert

FÅR IKKE KONTAKT: Den norske fiskeskøyten Kårstein har vært på vei til Gaza. Når får ikke Torstein Dahle, som er med på å organisere turen, kontakt med båten. Han tror den er bordet av israelske myndigheter. Foto: MIKKEL GRÜNER (arkiv)

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fiskebåten «Kårstein», omdøpt «Al Awda» forlot kaien i Bergen i mai for å forsøke å bryte blokaden av Gaza sammen med skip fra andre land.

Om bord er det store mengder medisiner som skipet planlegger å levere fra seg til fiskere i Gaza.

Mistet kontakten

Rødt-politiker Torstein Dahle er med på å organisere turen, som er en del av «Freedom Flotilla». Han sier at båten tidligere i dag var rundt 50 nautiske mil fra Gaza og befant seg i internasjonale farvann. Mannskapet om bord sa at de hadde observert israelske krigsskip, ifølge Dahle. Nå får han ikke kontakt med båten.

– Israel pleier å bryte kommunikasjonslinjene når de border. Vi kan derfor ikke si sikkert at båten er kapret, men alt tyder på det, sier Dahle.

Dahle sier også at den norske båten har fått anmodninger fra israelerne over radio om å stoppe.

– Ingen selvmordsaksjon

Bystyrerepresentanten Mikkel Grüner er blant mannskapet på båten.

SV-politikeren sendte en beskjed via sin samboer, Sara Bell, som hun formidlet på Facebook onsdag:

«Dersom vi skulle bli bordet av israelske flåtestyrker, i strid med internasjonal og maritim rett, ber jeg dere arbeide for at norske myndigheter legger press på Israel og sikrer vår løslatelse.»

– De fortsetter til de blir stoppet, sier Dahle.

– Men det er ikke noen selvmordsaksjon, så de stopper hvis det er fare for liv, legger han til.

Dette er ikke første gang nordmenn deltar i forsøk på å bryte blokaden. I 2012 ble fire nordmenn pågrepet av israelske myndigheter etter at de forsøkte å bryte blokaden av Gazastripen. Alle ble seinere løslatt.

UAKSEPTABELT: SV-leder Audun Lysbakken skriver i en pressemelding at det er helt uakseptabelt at fredelige aktivister som protesterer mot en brutal og ulovlig blokade blir arrestert. Foto: Bjørn Erik Larsen (ARKIV)

SV-lederen reagerer

SV-leder Audun Lysbakken sier i en pressemelding at bystyrerepresentant Grüner har reist med partiets fulle støtte.

– Aktivistene har en klar og legitim rett til å protestere mot en ulovlig blokade, sier han.

SV skriver i pressemeldingen at de antar at mannskapet er arrestert.

– Nå vil vi følge svært nøye med, og krever at Israel umiddelbart setter vår folkevalgte representant fri, sier Lysbakken.

Ifølge NTB bekrefter den israelske hæren at de har stanset et norskflagget skip, men de sier det hele var udramatisk.

– Aktiviteten stanset uten noen uvanlige hendelser. På dette tidspunkt blir skipet overført til havna i Ashdod ved israels kyst, skriver de i en uttalelse.

Ble advart

Dahle sier at han ikke anerkjenner Israels rett til å stoppe skip på vei til Gaza. Han mener Israel bryter internasjonale blokade-regler

Ambassaderåd Dan Poraz ved Israels ambassade i Oslo sa til BT i mai at blokaden av Gaza er lovlig etter internasjonal lov, og at alle forsøk på å nå Gaza sjøveien ville bli stoppet av israelske marinestyrker.

UD: Ber Israel klargjøre

Utenriksdepartementet jobber nå med å bekrefte opplysninger om hva som har skjedd med det norske skipet, melder NTB.

– Vi har bedt israelske myndigheter klargjøre hendelsen og hva som har skjedd med båten Kårtstein. Vi vil komme tilbake til vurdering av situasjonen når situasjonen og hendelsesforløp er bekreftet, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til NTB.

Politisk spørsmål

Til BT understreker kommunikasjonssjefen at Norge ved gjentatte anledninger har gjort det klart at blokaden må lettes for å tilrettelegge for gjenoppbygging, økonomisk vekst og forbedring av den humanitære situasjonen.

– Stengingsregimet er et politisk spørsmål som må løses med politiske virkemidler. Det er kun forhandlinger mellom partene, og forsoning på palestinsk side, som kan legge grunnlaget for en varig løsning på situasjonen, sier Andersen.

Publisert