Det var i fjor sommer at de tre ble pågrepet i Göteborg etter at politispanere hadde fulgt dem fra Amsterdam via København til Sverige. I en varebil som en av de pågrepne kjørte, fant politiet 5 kilo kokain, nesten 2 kilo ecstasytabletter, 44,8 kilo marihuana og 60,6 kilo hasj. Politiet fant også en pistol i bilen.

Politiet mener narkotikaen skulle smugles inn i Norge.

— Det er et av de større beslagene vi gjorde i løpet av 2013, sier kriminalinspektør Pether Lundin hos politiet i Göteborg, til den svenske avisen GT lørdag.

— Dette handler om et bra nordisk politisamarbeid der også nederlandsk politi var innblandet, fortsetter han.

I varetekt i Norge

Den 58 år gamle nordmannen og en 44 år gammel svenske ble etter pågripelsen overført til norsk varetektsfengsel i Follo, der de nå sitter siktet for forsøk på innføring av narkotika til Norge.

— Vi mener saken har en tilknytning til Norge og etterforsker blant annet hvem narkotikaen skulle leveres til, sier politiadvokat Knut Inge Stavang i Follo politidistrikt til Dagbladet.

Nordmannens forsvarer Steinar Wiik Sørvik sier til avisen at hans klient nekter straffskyld. Den svenske mannen har imidlertid forklart i avhør at han visste at skulle hente et narkotikaparti i Amsterdam.

Bobil

Ifølge Dagbladet var den 58 år gamle nordmannen en størrelse i spritsmuglermiljøet på Østlandet på 1990-tallet.

Avisen GT skriver at nordmannen og den 44 år gamle svensken møtte hverandre i Vinterbro i august i fjor sammen med flere andre personer. To dager senere reiste de to til Amsterdam i en bobil som var leid i Norge. Etter å ha hentet narkotikaen i Nederland, kjørte de to til København, der de møtte en annen svenske, en 49 år gammel mann, som hadde leid en svenskregistrert varebil.

Mens dansk politi spante på dem, flyttet nordmannen og den 44 år gamle svensken narkotikaen over fra bobilen til varebilen mens den andre svensken så på. Deretter kjørte begge bilene til Helsingør der de tok ferja over til Helsingborg før de fortsatte mot Göteborg.

Der, i bydelen Annedal, ble de tre pågrepet av svensk politi.