Syria-oppgjør mellom Putin og Obama i FN

Det er duket for et verbalt slag om Syria når både Russlands Vladimir Putin og USAs Barack Obama stiger opp på talerstolen i FN mandag.

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

De to presidentene skal holde sine taler like etter hverandre på FNs hovedforsamling.

De to skal også møte hverandre ansikt til ansikt for første gang på to år. Spenningen rundt Ukraina og Vestens misnøye med Russlands involvering i konflikten har i stor grad isolert Putin, og det er knyttet stor spenning til møtet.

Russisk initiativ

Den russiske presidenten er nå tilbake i rampelyset gjennom sitt nye initiativ i Syria-konflikten. Putin har tidligere kunngjort at Russland vil øke den militære støtten til president Bashar al-Assad.

I et intervju i forkant av FN-toppmøtet tar han også til orde for en «felles plattform» for aksjon mot opprørerne fra Den islamske staten (IS) i Syria og Irak. Putin vil avløse den amerikanskledede koalisjonen i Syria og Irak og i langt større grad spille på lag med Assads militære styrker.USA har imidlertid uttrykt dyp bekymring over de russiske manøvrene i Syria.

Hensikter

— Vi er bare i startgropen når det gjelder å prøve å forstå hva Russlands hensikter er i Syria og Irak, og å se om det finnes veier framover som er fordelaktige for begge parter, sier en ikke navngitt tjenestemann i USAs utenriksdepartement til AFP.

— Vi har en lang vei å gå i den samtalen, understreker han.

Obama har heller ikke til hensikt å slippe Putin av kroken når det gjelder Ukraina og den ulovlige annekteringen av Krim-halvøya, sier tjenestemannen.

USA har en rekke ganger tidligere krevd at Assad må gå av som president, men i helgen kom det signaler som kan tyde på at amerikanerne er på glid i spørsmålet. Også Tysklands statsminister Angela Merkel åpnet i forrige uke for å forhandle med Assad.

Etterretning og samarbeid

Søndag møtte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sin amerikanske kollega John Kerry til samtaler om framtiden for krigsherjede Syria og hvordan IS skal drives tilbake.

Ifølge Lavrov deler USA og Russland «et ønske om å samarbeide» om Syria, trass i de store uenighetene.

Samtidig ble det kunngjort fra Bagdad at russiske offiserer nå samarbeider med militære tjenestemenn fra Iran, Syria og Irak om både etterretning og sikkerhet for å slå tilbake IS.

Putin skal også møte Irans president Hassan Rouhani og Cubas president Raul Castro under sitt besøk i New York, opplyser Kreml.

Publisert