Espen Lee pågrepet for bortføringsforsøk på Kypros

Ekstorpedo Espen Lee er en av de tre nordmennene som er pågrepet på Kypros, mistenkt for å ha planlagt å bortføre en fire år gammel jente, bekrefter advokat John Christian Elden.

  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

TV 2 meldte mandag at tre norske statsborgerne søndag ble pågrepet i Kypros. De tre mennene er 29, 40 og 60 år gamle og skal ikke være i slekt med jenten, ifølge Cyprus Weeklys nettavis. Fireåringen bor hos sin greskkypriotiske mor i Nikosia, mens faren er norsk.

— De ble pågrepet tidlig på søndag, og vil i første omgang bli holdt i varetekt i tre dager. Vi har grunnlag for å mistenke at de skal ha planlagt å kidnappe en fire år gammel jente, sier talsmann for politiet på Kypros, Andreas Angelides, til NRK.

Skulle bare hente en bil

Barnefaren bekrefter overfor TV 2 at det pågår en barnefordelingssak, og hevder at barnet ble bortført fra Norge i november i fjor. Til TV-kanalen sier han at de tre pågrepne mennene bare skulle hente en bil for han.

— Min kone bortførte vår datter 12. november i fjor og fraktet henne til Kypros i bil. Etter det har jeg forsøkt å få datteren min hjem igjen, sier barnefaren.

Han sier han ikke har planlagt noen kidnapping, kun forsøkt å få jenten hjem via offentlige myndigheter.

— Jeg og min kone er fortsatt gift, noe vi har vært siden 2012. Med andre ord så har vi begge omsorgsrett for jenten vår, sier barnefaren.

Nekter straffskyld

En av de tre pågrepne er ekstorpedoen Espen Lee, bekrefter advokat John Christian Elden. Elden sier hans klient nekter straffskyld.

— Han har ikke begått noen straffbar handling på Kypros, sier Elden til TV 2.

Elden sier Lee ble arrestert da han kom over grensen og at han hadde med seg noen papirer som kunne indikere at han ville oppsøke eller finne ut hvor det norske kidnappede barnet befant seg.

Ekstorpedoen skiftet etternavn fra Lie til Lee da han bosatte seg i USA.

Overvåket barnemoren

Kypriotisk politi mener de tre mennene har overvåket barnemoren i to uker for å kartlegge hennes bevegelser. Politiet skal ha funnet kart over morens hjem, besteforeldrenes hjem og barnehagen der jenten går i.

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at de er kjent med at tre norske borgere er pågrepet på Kypros.

— Ambassaden i Aten jobber med å finne ut mer om saken. De tre bli tilbudt konsulær bistand dersom de ønsker det, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde i UD.

Publisert: