Meningsmålingene gir Clinton klar ledelse

Hillary Clinton leder fortsatt på så å si alle meningsmålinger i USA, noe som innebærer at Donald Trump trolig kommer til å tape kampen om Det hvite hus.

Publisert Publisert

USAS NESTE PRESIDENT? Demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton leder på så og si alle meningsmålinger i USA, selv i viktige vippestater som Florida. Foto: Reuters / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Demokratenes presidentkandidat har nå en oppslutning på 47,3 prosent på RealClearPolitics' gjennomsnitt av de ni siste landsdekkende meningsmålingene. Donald Trump får 42,1 prosent.

Bare én måling gir Trump et forsprang, og det er nok en gang målingen USC Tracking utfører for Los Angeles Times.

I motsetning til andre meningsmålere, spør USC Tracking det samme utvalget amerikanere hver gang, rundt 3.000 i tallet. 46 prosent av dem støtter nå Trump, mens 44 prosent støtter Clinton.

Les også

BT i USA: Velgerne i Vigo county gjetter alltid rett president

Flest valgmenn

I USA er det uansett ikke den som får flest stemmer som nødvendigvis vinner valget, noe George W. Bushs seier over Al Gore i 2000 var et eksempel på.

Valgsystemet innebærer at det er den som sikrer seg flest valgmenn som flytter inn i Det hvite hus, og noen av delstatene har langt flere valgmenn enn andre.

Statistikkguruen Nate Silver tar for seg meningsmålingene i samtlige delstater, vekter dem etter hvor godt de har truffet tidligere og har en bemerkelsesverdig evne til å spå utfallet av amerikanske presidentvalg.

LIGGER UNDER: Det ser ikke ut til å gå veien for republikanernes presidentkandidat Donald Trump, skal man tro meningsmålingene, noe han selv rett nok ikke gjør. Foto: Reuters / NTB scanpix

Gode odds

Ifølge Silvers analyse ligger Clinton nå an til å vinne rundt 326 valgmenn, langt flere enn de 270 som trengs for å vinne. Det gir henne ifølge Silver 81,3 prosent sjanse til å vinne valget 8. november.

The Huffington Post analyserer også målinger og statistikk, og er enda sikrere på utfallet.

Nettavisen, som blant annet analyserer hvordan velgerne i de ulike delstatene vanligvis endrer eller gjør seg opp en mening i løpet av de siste dagene frem mot valg, har regnet seg frem til at Clinton ligger an til å få minst 317 valgmenn og har en vinnersjanse på hele 98 prosent.

Leder i Florida

Både RealClearPolitics og The Huffington Post gir nå Hillary Clinton et forsprang i Florida, den viktigste vippestaten der hele 29 valgmenn går til vinneren.

Clinton har nå et forsprang på 2,6 prosentpoeng og en vinnersjanse på 94,2 prosent i Florida, mener The Huffington Post.

Gjennomsnittsmålingen til RealClearPolitics gir henne et forsprang på 1,8 prosentpoeng, mens Nate Silver gir henne et forsprang på 2,3 prosentpoeng og en vinnersjanse på 64,4 prosent.

Publisert