Trumps mur vil dele indianernasjonen i to

Elijah tilhører Tohono O’odham-folket. Han bor i ørkenen, der han digger norsk black metal. Trumps mur vil kløyve indianernasjonen i to, og den hvite mann har fornærmet månen.

Publisert Publisert

SMUGLERRUTE: Sonora-ørkenen i USA og Mexico er et yndet sted for det beryktede Sinaloa-kartellet å smugle narkotika nordover og våpen sørover. Foto: Jarle Aasland

 • Arild I. Olsson
 • Jarle Aasland
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

ARIZONA: State Highway 86 går fra Tucson til Why, et lite sted i ørkenen som roper på billige ordspill. Tidvis er veien en endeløs stripe gjennom et flatt landskap av sand og grus, men så kommer steinblokker ramlende inn og deretter et fantasisk kaktuslandskap med høyreiste, grønne planter mellom steile klipper.

Til tross for at veien er snorrett, florerer det med kors i veikanten. Når vi sjekker om dette faktisk skyldes trafikkulykker, får vi høre at trafikkdøden er skyhøy i dette området. Avstandene er store, men alkoholkonsumet er enda større.

Det er ingenting her. Annet enn disse korsene, og noen kaktuser. Død og liv. Vi er i et sømløst land som ikke kjenner noen grenser.

Les også

Russland viser muskler i Venezuela

GRENSEOMRÅDE: Tohono O’odham-indianerne bor på begge sider av grensen. Foto: Jarle Aasland

Black metal

Etter hvert dukker spredt bebyggelse opp. Små hus og hytter. Inne mellom kaktuser og kreosotbusker, grushauger og klipper. Om sommeren er det mellom 35 og 50 grader i Sonora-ørkenen. Vinteren byr på frostnetter. Her har folk dyrket mais, bønner og gresskar i århundrer. De har gått på småviltjakt og plukket urter og grønne vekster etter regntiden.

Med ett: Midt ute i den flate sanden ligger indianerbyen Sells. Den er administrasjonssenteret i Tohono O’odham Nation, et indianerreservat som ligger i grenselandet mellom USA og Mexico. Tohono O’odham betyr «ørkenfolket».

Vi må medgi at det er et treffende navn.

Les også

Barr vil levere sladdet Mueller-rapport i april

MØRK SMAK: Elijah Martinez digger black metal. Foto: Jarle Aasland

– Wow! Norge. Black metal, altså. Brenner dere fortsatt kirker? spør Elijah Martinez forventningsfullt.

Vi må skuffe ham der, men gir oss inn på en liten rockeprat og skryter av at Dimmu Borgir alltid klatrer rett til topps på salgslistene når de gir ut nye album.

– Wow! Cool! Kjenner dere Greven?

Av alle ørkensamtalene i verden begynner denne å klatre mot absurditetstoppen.

– Nei, vi kjenner ikke Greven, svarer vi tørt.

Les også

Trump er ikkje trygg enno

Dårlig PR

Ørkenfolket har et problem. Nei, vent, ørkenfolket har en haug med problemer. Alkoholisme og diabetes er to av dem. Et annet er at ni av stammens landsbyer ligger i Mexico. Hvis Donald Trump skal oppfylle valgløftet om å bygge en mur langs grensen mot nabolandet i sør, må han nødvendigvis kløyve Tohono O’odham Nation i to.

John Fendenheim, en halvt tysk indianer, ser ikke lyst på situasjonen:

– Hvis Trump vil ha en mur på vårt land, bygger han en mur på vårt land, selv om vi er imot det. Så enkelt er det, sier han.

Tohono O’odham Nation har aldri egentlig anerkjent USA. Lederne for stammen jobber likevel inn mot Washington for å få presidenten til å besinne seg.

Vi har i lang tid prøvd å få tak i juristen Vernon Jose som er stammens nestleder, men han svarer ikke på henvendelsene våre, så vi kjører til administrasjonsbygningen i Sells og legger fram ærendet vårt. En smilende og imøtekommende jente i resepsjonen ønsker oss velkommen og tar noen telefoner, men ingen vil snakke med oss. Hun henviser oss til et PR-byrå.

Et PR-byrå. Seriøst?

Deretter kjører vi til politistasjonen og spør etter sheriffen, men også her blir vi bedt om å ringe til PR-byrået.

Vi fikler fram telefonen og slår på tråden:

– Hei, det er Matt.

– Du, nå skal du høre. Vi er to norske journalister som befinner oss i Sells, og så …

– Jeg må be dere forlate Tohono O’odham Nation omgående, sier PR-mannen Matt og legger på.

Makan.

Les også

Guide til Los Angeles: Tre bydeler som gir deg den ekte L.A.-opplevelsen

ALKOHOLPROBLEM: Veiene er snorrette i Tohona O’odham Nation. Avstandene er store – også beskuet fra fjellet Kitt Peak (2096 moh) – men alkoholkonsumet er enda større. Rattfyll krever mange liv. Foto: Jarle Aasland

Vi sitter i en lettere piggtrådskadet Jeep Wrangler, langt ute i ørkenen, og lurer på hva disse folkene har å skjule.

Samarbeider de med Sinaloa-kartellet om å sikre de mange smuglerrutene gjennom indianerreservatet, eller er de bare fryktelig sjenerte? De skulle ikke behøve ulovlige inntekter, for stammens kasinodrift innkasserer alene 25 millioner dollar i året, ifølge deres egen nettside.

Nei, Ørkenfolket har nok sitt på det tørre.

Tørrere enn noensinne, faktisk.

Månen og naturen

«Det regner nesten ikke lenger. Ikke annet enn litt her og litt der. Spredte skurer, ingen ordentlig nedbør», forteller Frances Manuel i boken «Desert Indian Woman».

Hun byr på skepsis mot det moderne USA, mot vår moderne verden.

«Månen har alltid fortalt oss hva vi skal gjøre. Det er månen som styrer kvinnens perioder, og det er månen som bestemmer når et barn skal bli født. I mai har vi sultemånen og i juni har vi høstemånen. Alle nymåner har sitt navn. Men den hvite mann har forulempet månen. Den hvite mann har gått på månen.

Den hvite mann er så smart at vi ørkenfolk aldri kan ta ham igjen. Det ligger ikke for oss. Den hvite mann har ikke noe språk, slik vi har det. Den hvite mann skriver språket sitt.

Den hvite mann er så smart at han kommer til å ødelegge verden, for nå har årstidene endret seg. Våren kommer ikke når den skal, sommeren kommer ikke når den skal, høsten kommer ikke når den skal, vinteren kommer ikke når den skal.

Hvis du plager himmelen og jorden, vil verden bryte sammen», forteller hun.

Les også

Stoltenberg møter Trump i Det hvite hus igjen

KAN BLI DELT: En mur gjennom dette området vil dele indianernasjonen i to. Foto: Jarle Aasland

Piggtråd i ørkenen

Sonora-ørkenen ligger og støver under solen, og aller tørrest er den i USA. Den mexicanske delen er frodigere, derfor lar Tohono O’odham-ranchere kveget gresse i Mexico, der det også er større vannressurser enn på reservatets amerikanske side.

Hvis Trump er eksempelet på den hvite mann, er det ikke sikkert at den hvite mann er så fryktelig smart. En mur gjennom dette området vil være en katastrofe for alle som bor her.

– Jeg mener faktisk at vi bør løsrive oss fra USA, sier John Fendenheim.

Han har flere ganger opplevd å få ulovlige immigranter inn på tunet. Utslitte, dehydrerte folk som har tilbakelagt lange avstander gjennom ørkenen. Som det gode mennesket han er, har han gitt dem mat og drikke.

– På ranchene er det blitt forbudt med piggtråd, fordi det er inhumant mot dyrene. Se på grensen mot Mexico. Den er full av piggtråd. Donald Trump gjør rasismen stueren, mener John Fendenheim.

“On the first part of the journey
I was looking at all the life
There were plants and birds and rocks and things
There was sand and hills and rings

The first thing I met was a fly with a buzz
And the sky with no clouds
The heat was hot and the ground was dry
But the air was full of sound

I've been through the desert on a horse with no name
It felt good to be out of the rain
In the desert you can remember your name
'Cause there ain't no one for to give you no pain

After two days in the desert sun
My skin began to turn red
After three days in the desert fun
I was looking at a river bed
And the story it told of a river that flowed
Made me sad to think it was dead

You see I've been through the desert on a horse with no name
It felt good to be out of the rain
In the desert you can remember your name
'Cause there ain't no one for to give you no pain”

Fra “A Horse with No Name” (America)

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. – Sladdet Mueller-rapport sendes Kongressen i midten av april

 2. Stoltenberg møter Trump i Det hvite hus igjen

 3. Barr vil levere sladdet Mueller-rapport i april

 4. Trump er ikkje trygg enno

 1. Urfolk
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Månen
 5. Mexico