Her kan du feire norsk jul i utlandet

— Vil du være med, så meld deg på så snart som mulig, råder Sjømannskirken.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Det er mye som forsterker seg når man er i utlandet. Ikke minst kan savnet etter familie og tradisjoner bli sterkt rundt juletider for mange, sier utenlandssjef i Sjømannskirken, Asbjørn Vilkensen.

Sjømannskirken skal snart arrangere jul for tusenvis av nordmenn verden rundt. Arrangementene er en tradisjon like gammel som kirken selv, det vil si nærmere 150 år.

Det dukker gjerne opp en tåre i øyekroken hos enkelte på disse arrangementene

Det å smake norsk julemat, høre norske julesanger og få juleevangeliet lest på norsk langt, langt hjemmefra kan være en sterk opplevelse for mange.

— Det dukker gjerne opp en tåre i øyekroken hos enkelte på disse arrangementene, sier Vilkensen.

Det finnes mange muligheter for nordmenn som får juleabstinenser i utlendighet, og Sjømannskirken har arrangementer på alle sine 32 permanente kirker.

Norsk jul i Sjømannskirken på Curacao i Karibia for et ukjent antall år siden.

— Alle kirkene arrangerer meg bekjent julegudstjeneste, og de fleste har også andre arrangementer som middag og julefest, sier Vilkensen.Har du en spesiell erfaring med å feire norsk jul i utlandet? Fortell oss gjerne om det!

Juleprester offshore

Tradisjonen med julefeiringer i sjømannskirker har bare styrket seg opp gjennom årene, men målgruppene har endret seg.

— Det blir lengre mellom sjøfolkene, mens studenter, utflyttere, turister og andre grupper øker, forteller Vilkensen.

I tillegg til de faste kirkelokalene, har Sjømannskirken en nettkirke, fem studentprester, syv ambulerende sjømannsprester og ti nordsjøprester som kan bidra til julestemningen for de som ikke kommer seg hjem.

— I år har vi dessuten engasjert 35 ekstra juleprester til oljeplattformene i Nordsjøen. På Ekofisk vil de også overføre lyden fra klokkene til Stavanger domkirke når julen ringes inn.

Julearrangementene til Sjømannskirken har lenge vært populære og pågangen øker i takt med at stadig flere nordmenn befinner seg i utlandet i julen.

— Det er derfor fint om du melder din ankomst til den aktuell kirken, dersom du vet at du vil være med. Ta kontakt med én gang så de vet hvor mange som kommer, råder Vilkensen.

Studentenes jul

En annen institusjon som hjelper mange nordmenn med å komme i julestemning i utlandet er Ansa – Studentsamskipnaden for norske studenter i utlandet.

Ansa sponser ikke alkohol for medlemmene, men vi snakker tross alt om studenter

Her er derimot mindre vekt på tradisjoner, og mer på det å samles, ifølge organisasjonens president Vibeke Munhte-Kaas.

— Jeg har selv feiret jul i Sydney, og da dro vi og grillet på stranden julaften.

I motsetning til Sjømannskirkens julearrangementer, er Ansas julemarkeringer sjelden helt alkoholfrie.

Norsk julefeiring i varmere strøk blir nødvendigvis ikke helt som hjemme. Her fra Sjømannskirken i Singapore.

— Ansa sponser ikke alkohol for medlemmene, men vi snakker tross alt om studenter, så folk tar gjerne med det de vil drikke selv, sier Munthe-Kaas.

Åpent for alle

Ansa har rundt 10.000 medlemmer og lokale foreninger i 25 land. De fleste studentene kommer seg hjem til jul, men for de lengst borte, for eksempel i Australia, New Zealand, Singapore, Kina og Sør-Afrika, er det ikke alltid like lett.

— Vi tror Ansas julearrangementer har bidratt til at flere faktisk tør å være borte i julen, da de gis en anledning til å være sammen med likesinnede, sier Munthe-Kaas.

Informasjonen om Ansas julearrangementer spres gjerne direkte til medlemmene, gjennom lokalavdelingenes Facebook-sider og via Ansa-bloggen.

Det er også mulig for andre å delta, og Munthe-Kaas anbefaler de som ønsker det å ta kontakt med den lokale Ansa-foreningen der de befinner seg i julen.

— Vi har som en policy at alle i utgangspunktet er invitert, men medlemmer får informasjonen direkte, en rimeligere billett og blir prioritert dersom det skulle være begrenset plass.

Julefeiringer hos Sjømannskirken

I tiden før jul arrangeres det juletrefester, basarer og Lucia-feiringer i sjømannskirkene verden over.

På selve julaften er julegudstjeneste selvsagt i sjømannskirkene. I tillegg arrangerer mange av kirkene julefeiring med matservering for de som er langt hjemmefra.

Her er noen av de største julemarkeringene Sjømannskirken har i 2013. Se kirkens egne hjemmesider for oppdateringer og utfyllende informasjon.

Med forbehold om mangler og endringer.

Europa

 • I Albir-Villajoyosa er det plass til 80 gjester rundt bordet på julaften etter de to julegudstjenestene.
 • Costa del Sol er det to julegudstjenester med dramatisering av julen i sjømannskirken El Campanario, før det blir julemiddag med etterfølgende juletregang og underholdning. Det er også julebuffet 1.juledag, med etterfølgende høytidsgudstjeneste.
 • Lanzarote inviteres det til allsang, kaker og kaffe, og julepreget underholdning.
 • Torrevieja inviterer til julefest med ribbe,juletregang og en overraskelse på slutten.
 • Gran Canaria har stort trøkk i desember og byr på både julegudstjenester, julemiddag, juletrefest og nyttårsfeiring.
 • I London er det tettpakket program i hele desember, og julaften er det julegudstjenester gjennom hele dagen fra klokken 11 og 21.30, på ulike steder. Det inviteres også til julemiddag med pinnekjøtt og ribbe!
 • I København blir det julegudstjeneste og julemiddag på julaften, etterfulgt av høytidsgudstjeneste 1. juledag.
 • I Stockholm kan du få med deg julegudstjeneste på julaften. Dagen etter blir det høytidsgudstjeneste. 6.januar er det juletrefest, og i fjor møtte det over hundre barn opp til denne begivenheten!
 • I Aberdeen kan du stikke innom sjømannskirken på dagtid for å få deg litt norsk julestemning. Det blir også høytidsgudstjeneste 1. juledag.
 • I Belgia kan du få med deg sjømannskirkens julegudstjeneste hele tre forskjellige steder: i Antwerpen, Waterloo og Brussel.
 • I Sveits holdes det julegudstjeneste i Genéve julaften.
 • I Berlin blir det krybbesamling og julegudstjeneste på julaften, samt høytidsgudstjeneste 1.juledag.

Australia

 • I Sydney blir det samling med julegrøt og julekaker etter gudstjenesten julaften.

Asia

 • I Dubai er samles 120 personer til julemiddag etter de to julegudstjenestene. 2. juledag inviterer sjømannskirken til ørkengudstjeneste med julespill.
 • I Okpo blir det høytidsstund med høytlesing av juleevangeliet før julemiddagen inntas.
 • I Pattaya samles 160 personer til julemiddag etter gudstjenesten. Nissen kommer også!
 • Over 200 personer er ventet til feiringen i Singapore.

USA

 • I Houston er det to gudstjenester før julemiddag om kvelden.
 • Etter gudstjenesten blir det kirkekaffe og juletregang i Miami.
 • I New York er det gudstjeneste, julemiddag, kaker og juletregang om kvelden.
 • De som er i New Orleans kan glede seg over julegudstjeneste med påfølgende juleribbe, karamellpudding og julekaker.
 • I Los Angeles blir det familiegudstjeneste med påfølgende julemiddag, juletregang og nissebesøk.

Der det ikke er egen sjømannskirke

Også i tiden før jul oppsøker Sjømannskirken norske miljøer der det ikke er sjømannskirke.

 • På kriserammede Filippinene har sjømannsprest Stein Vangen seks gudstjenester og samlinger før jul. Disse tradisjonelle julesamlingene er ekstra viktige møteplasser i år.
 • Sjømannsprest Steinar Rishaug har blant annet førjulsgudstjeneste i Beijing, Busan og Tokyo .
 • Sjømannsprest Tormod Woxen besøker blant annet Jakarta, Brunei og Myanmar .
 • Sjømannspresten John Arne Lund i Sydney har juleturne rundt omkring i Australia
 • Sjømannsprest Anne Netland har hatt juleturne i Sør-Amerika der de blant annet gikk rundt juletreet og sang «Jeg gikk meg over sjø og land» i en hage i Buenos Aires i 37 varmegrader.
 • Sjømannsprest Jan Olav Johannessen samlet nylig 50 nordmenn til adventsgudstjeneste i Kathmandu i Nepal. Hans juleturne går videre til India, Sri Lanka, Egypt og så til Tunisia .
 • I tillegg har Sjømannskirkens fem studentprester hatt en rekke julemarkeringer for norske studenter i Europa, USA og Australia .

Offshore

 • 35 plattformer får besøk av sjømannsprester og frivillige som sørger for en passende julemarkering.
 • Sjømannskirkens medarbeidere besøker også en rekke offshorefartøy langs norskekysten juleaften.

Julefeiring med Ansa

Association of Norwegian Students Abroad er et nettverk med rundt 10.000 medlemmer i mer enn 90 land.

En del lokalforeninger i land langt unna Norge pleier å samles til mer uformelle sammenkomster i julen for de som ikke har dratt hjem for høytiden.

Ansas julearrangementer er i utgangspunktet åpne for alle, og informasjon spres gjerne direkte til medlemmene, gjennom lokalavdelingenes Facebook-sider og via Ansa-bloggen.

Er du ikke medlem, men ønsker å delta, kan du sjekke på Ansas hjemmesider om det finnes et lokallag der du befinner deg, og ta kontakt.

Julefeiring med charterselskap

Ving

Ving forteller at det gjerne pyntes mye til jul på deres egne hoteller, og nesten alle har skandinavisk julebuffet i julen.

Ifølge PR-sjef Sophie Frisholm pleier også selskapets guider å kle seg ut som nisser og besøker hotellene med kaker og godteri.

Star Tour

På de fleste Blue Village-hotellene til Star Tour vil julenissen dukke opp og det vil bli servert skandinavisk julemiddag.

På Blue Village Bahia Feliz på Gran Canaria blir det også julemiddag med internasjonale retter, i tillegg til skandinaviske innslag som ribbe. Her arrangeres det dessuten nisseverksted på julaften, og det blir julegran og ulike juleaktiviteter for store og små.

På andre Blue Village-hoteller rundt om i verden vil man få tilbud om nisse- og Bamsebesøk. Da kan man bestille Bamse og nissen til å komme til rommet og levere julegaver. På kvelden blir det julemat og juleunderholdning.

Apollo

Apollo har ingen egne julearrangementer med norske tradisjoner.

Informasjonssjef Helen Begby forteller at de fleste av deres kunder som vil ha tradisjonell jul er på Gran Canaria, og benytter de tilbudene som finnes der, primært Sjømannskirken.

Likevel har de store hotellene og resortene gjerne julemenyer og -pynt, men altså sjelden norske julespesialiteter.

Ifølge Begby foretrekker mange av deres kunder å gå ut og spise på en god restaurant på juleaften, og mesker seg heller med lokale spesialiteter framfor lutefisk, ribbe og pinnekjøtt.

Hun tror savnet etter norsk julemat og -tradisjoner er sterkere hos nordmenn som er fast bosatt i utlandet, enn hos de som kun er på ferie.

Publisert
BT anbefaler

Han har vært frivillig i Sandviken siden 1988. Én sak fikk «Jappi» til å levere inn nøklene og takke for seg.

Ingen har vært frivillig i Sandviken Toppfotball lenger enn Jan Magne «Jappi» Ottesen (68).

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. Båtfører funnet på land etter stor leteaksjon i Hjeltefjorden og Byfjorden

 2. Christian Ringnes kjøper 120 leiligheter i Bergen

 3. – Folk får mene det de vil

 4. – Jeg vil reise med tog, men er usikker på om Vy ønsker meg om bord

 5. Her må syke ungdommer vente 70 dager på hjelp

 6. – Nok en gang kan det vise seg at Norge har skutt gullfuglen