- Såret soldat utenfor livsfare

Tilstanden skal ikke lenger være livstruende for den norske soldaten som ble såret i et angrep i Ghormach-distriktet i Nord-Afghanistan søndag.

ANGREPET: Dette kjøretøyet ble angrepet.
  • NTB
  • Anne M. Gøystdal
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Mazar-e Sharif/Oslo: Soldaten ble operert mandag morgen. Tilstanden skal ikke lenger være livstruende, opplyser stabssjef Gerhard Larsen i stabiliseringsstyrken i Meymaneh til TV 2.

En annen soldat som ble alvorlig såret, ble operert i løpet av natten. Tilstanden for denne soldaten er stabil.

Til sammen åtte norske soldater ble såret da de ble angrepet søndag. 15-20 soldater fra stabiliseringsstyrken i Meymaneh var på vei for å møte afghanske sikkerhetsstyrker og lokale ledere da de ble beskutt. Den norske styrken var alene da angrepet skjedde.

Les også

Norske soldater såret i Afghanistan

— Det ble skutt med håndvåpen og brukt håndgranater. Seks av de norske soldatene ble lettere såret, mens to ble alvorlig såret i angrepet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide i Forsvaret til NTB.

De to som ble hardest såret fikk skuddskader, opplyser Eide. Forsvaret vil ikke gi ytterligere detaljer om skadene.

Trefninger i seks timer

Angrepet skjedde i 14-tiden søndag lokal tid. Nordmennene besvarte ilden, og trefningene varte i rundt seks timer. De norske styrkene trakk seg gradvis ut av området mens de ventet på forsterkninger.

— Det er ingen tvil om at det var et kraftig angrep. De norske soldatene trakk seg ut til sikrere posisjoner, hvor det ble gitt førstehjelp til de sårede, sier Eide.

Det er foreløpig ingen opplysninger om tap på angripernes side. Forsvaret vet lite om hvem det var som angrep nordmennene.

— Vi har ingen spesifikke opplysninger om hvem dette var eller hvor mange de var. Flere grupper jobber for å destabilisere området, både opprørsgrupperinger og kriminelle, sier Eide.

Helikoptre fra Meymaneh ble tilkalt for å evakuere fire av de sårede. Resten av styrken trakk seg videre ut av området og ventet på forsterkninger fra øvrige norske styrker fra Meymaneh og flystøtte. Først etter klokken 20 lokal tid roet situasjonen seg noe, opplyser Forsvaret.

De to hardest sårede ble brakt til det tyske sykehuset i Camp Marmal i Mazar-e Sharif, mens to andre soldater ble sendt til det militære sykehuset i Meymaneh.

Les også

Ber om mitraljøser til ambulansane

Hyppigere angrep

Situasjonen har forverret seg i området den siste tiden, mener Forsvaret. Angrepene har blitt hyppigere og kraftigere.

— Det er blitt mer aktivitet. Vi merket en veldig tydelig økning rundt jul og siden har det vært hyppige skuddvekslinger og andre sikkerhetstruende hendelser, sier Eide.

Soldatene som var involvert i hendelsen søndag, ble senere debrifet. Angrepet får ingen konsekvenser for den norske operasjonen i området.

— Det er jo dette vi er trent for, og det er grunnen til at vi er i området. Det har vært en styrkeoppbygging fra Isaf, med flere amerikanske og afghanske styrker. Jo mer man går ut og opererer, jo mer pådrar man seg oppmerksomhet fra dem som ønsker at vi skal holde oss vekk og som ønsker å utnytte en ustabil sikkerhetssituasjon, sier Eide.

Pårørende til de to alvorlig sårede er varslet, og soldatene som ble evakuert til Meymaneh med lettere skader har selv varslet sine pårørende.

Publisert:
ER OPERERT: Den norske soldaten som ble hardest såret søndag, ble mandag morgen operert og er utenfor fare.