Skip bordet av israelske styrker

Bordingen skal ha gått fredelig for seg

  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 11 år gammel

Israelske soldater tok lørdag kontroll over aktivistskipet Rachel Corrie, som var på vei mot Gazastripen med humanitær hjelp.

Bordingen av båten skjedde uten vold, og med full medgjørlighet fra mannskapet og aktivistene om bord, opplyser en talskvinne for den israelske hæren.

— Våre styrker tok kontroll uten å møte motstand fra mannskapet eller passasjerene. Alt skjedde uten bruk av vold, sier talskvinnen.

Les også

- Skremmende og ren terror

Rachel Corrie ble stanset etter at fartøyet fire ganger hadde ignorert ordre om å endre kurs og gå til den israelske havnebyen Ashdod.

Båten var på vei til Gazastripen med mindre mengder humanitær hjelp og 15 aktivister om bord, flere av dem internasjonale storheter, deriblant nobelprisvinneren Mairead Maguire og den irske diplomaten Dennis Halliday, som tidligere har vært FN-koordinator i Irak.

Høflige former

Hæren var tydelig oppsatt på å gjøre alt riktig denne gangen, trolig for å unngå massiv kritikk fra verdenssamfunnet som etter mandagens aksjon mot Gaza-konvoien, der ni aktivister ble skutt og drept da israelske marinesoldater bordet fartøyet Mavi Marmara.

Kommunikasjonen med Rachel Corrie foregikk i høflige former og ble fortløpende lagt ut på både IDFs hjemmesider, Twitter og YouTube, til selvsyn for alle interesserte.

Nye aksjoner

I havna i Gaza sto TV-kameraene ferdig oppstilt, mens svartkledd spesialpoliti ventet i skyggen under et provisorisk telttak. Ute i havnebassenget duppet en liten flåte med blomsterkranser til minne om dem som mistet livet på skipet Mavi Marmara, melder TTs reporter i Gaza.

Men en talsperson for Hamas, som styrer på Gazastripen, sa lørdag morgen at han ikke trodde Rachel Corrie ville få slippe inn i havna. Men uansett kaster aksjonen lys over den israelske blokaden og okkupasjonen, framholder Ali el-Nazli.

— Uansett hva som skjer, så vinner palestinerne på det, slår han fast.

Organisasjonen Europeiske jøder for rettferdig fred (EJJP) og deres søsterorganisasjon i Storbritannia sendte lørdag ut en pressemelding om at de planlegger lignende aksjoner i nær framtid.

— Vi har fartøyer stående klare i en havn i Middelhavet, skriver organisasjonene i pressemeldingen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - De angrep med kaldt blod

  2. Dramatisk på Gazakysten

BT anbefaler

Robert åpner luken ved Ole Bulls plass. Fem meter under bakken venter Bergens undergrunn.

Bli med ned i Bergens undergrunn:

LES SAKEN