USA: Israel har rett til å borde Gaza-skip

USAs visepresident Joe Biden forsvarer Israels rett til å borde skip på vei til Gazastripen som et tiltak for å hindre våpensmugling.

For å hindre våpensmugling må Israel kunne borde skip på vei til Gaza, mener USAs visepresident Joe Biden. Foto: REUTERS/SCANPIX
  • NTB
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

— Israel har en ubetinget rett til å ta hånd om sine sikkerhetsinteresser, sa Biden i et intervju med TV-stasjonen PBS onsdag.

Mens en lang rekke andre land har fordømt Israels bording av konvoien i internasjonalt farvann mandag, har USA vært mer forsiktig i sine uttalelser. Amerikanske myndigheter har nøyd seg med å kreve en gransking av hendelsen og å beklage at ni mennesker ble drept.

Les også

- De angrep med kaldt blod

— Legitimt

Israel lover å stanse alle nye skip som nærmer seg Gaza. Biden mener praksisen kan forsvares fordi den hindrer smugling av våpen til Hamas, som har makten på Gazastripen.

— Det er legitimt for Israel å si: Vi vet ikke hva som er om bord på dette skipet, framholder Biden.

Visepresidenten mener samtidig at det er viktig å forsøke å presse Israel til å tillate at byggematerialer og andre varer fraktes inn på Gazastripen.

- Ønsket vold

Også lederen for Demokratene i Representantenes hus, Steny Hoyer, mener Israel var i sin fulle rett da skipene med hjelpesendinger til Gazastripen ble bordet.

— Mens fem av de seks skipene i konvoien reagerte fredelig da de ble møtt av israelske styrker, var aktivister om bord på Mavi Marmara åpenbart oppsatt på å skape en voldelig konfrontasjon, sier Hoyer.

Han legger til at både Kongressen og den amerikanske regjeringen er fast bestemt på å unngå en fordømmelse av Israel i FNs sikkerhetsråd.

Onsdag vedtok et annet FN-organ, Menneskerettighetsrådet, å nedsette en kommisjon som skal granske den israelske operasjonen. Vedtaket inneholdt også en fordømmelse av bordingen.

Norge og 31 andre land stemte for forslaget, mens Italia, Nederland og USA stemte mot.

Les også

- Pågrepne aktivister på vei hjem innen 48 timer

Kjølig forhold

Forholdet mellom USA og Israel har vært forholdsvis kjølig de siste månedene, blant annet som følge av Israels beslutning om å bygge nye boliger for jøder i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Avgjørelsen om å bygge over 1.500 boliger ble kunngjort i mars mens Biden var på besøk i Israel. Visepresidenten reagerte med å fordømme byggeprosjektene.

Onsdag gjorde Biden det klart at det har vært uoverensstemmelser mellom myndighetene i de to allierte landene. Men samtidig hevdet han at president Barack Obama leder den regjering i USAs historie som i sterkest grad har støttet Israels sikkerhet.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. - De angrep med kaldt blod

  2. - Pågrepne aktivister på vei hjem innen 48 timer

  3. Israel deporterer alle utenlandske Gaza-aktivister

  4. - Egypt åpner grensen

  5. - Send 1000 skip mot Gaza

  6. Refser egen regjering

  7. - Lover å stanse nye skip

  8. Israel hyller egne soldater

  9. Nekter UD kontakt med nordmennene

BT anbefaler

Sommeren er våt, og strømmen er dyr. Hvordan henger det sammen?

For deg som sliter med logikken i tomme vannmagasiner og skyhøye strømpriser, under alle regnbygene.

LES SAKEN