Kriseinnsatsen er ikke kommet i gang for sent, men omfanget av katastrofen har vært overveldende, sier Filippinenes forsvarsminister Voltaire Gazmin.

Han lover nå at forsyninger i løpet av dagen torsdag vil nå fram til alle som er berørt av katastrofen. Bare på øya Leyte har 270.000 familier behov for telt etter tyfonens herjinger.

Seks dager etter uværet står antall døde på 2.350.

Nødhjelp er nå på vei fra en rekke land, og USA stiller med en større militær innsats. Også Norge bidrar med midler til innsatsen.

Vanskelig situasjon

Tyfonens voldsomme herjinger har satt hundretusener av filippinere i en desperat situasjon. Soldater er blitt utplassert for å opprettholde ro og orden, men plyndring er likevel utbredt. Samtidig har hjelpemannskapene hatt svært vanskelig for å nå fram til de katastroferammede områdene på grunn av de store ødeleggelsene.

I den verst rammede byen, Tacloban, ligger det fortsatt lik i gatene, ifølge ordfører Alfred Romualdez.

— Det er skremmende, sier han.

— Det kom inn en forespørsel fra et nabolag om å komme og hente likene, og de sa det var fem eller ti. Men da vi kom dit, var det 40, sier ordføreren.

Han er skuffet over hjelpeinnsatsen.

— Men vi står overfor et valg om å bruke en lastebil enten til å samle lik eller til å distribuere mat.

Militært bidrag

USA har varslet at hangarskipet USS George Washington vil nå fram til Filippinene torsdag kveld sammen med flere andre marinefartøyer. Om bord i USS George Washington er 5.000 soldater og mer enn 80 luftfartøyer, noe som vil få stor betydning for innsatsen.

Samtidig vil Japan bidra med 1.000 soldater og flere fartøyer.

Norge har på sin side økt den humanitære bistanden til Filippinene med 20 millioner kroner. Dermed er det norske bidraget til tyfonofrene steget til 65 millioner kroner.

— Det er viktig å bidra raskt slik at livreddende tiltak kan iverksettes umiddelbart, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Millioner berørt

Ifølge FN har 544.600 mennesker mistet hjemmene sine i tyfonen, som traff Filippinene forrige fredag. Nærmere 12 prosent av Filippinenes befolkning på 97 millioner mennesker er direkte berørt av katastrofen.

I flere av de verst rammede områdene har grunnleggende nødhjelpsforsyninger ennå ikke nådd fram. I Tacloban er store mengder matvarer og andre forsyninger blitt stående på flyplassen, mens beboere ikke har hatt annet valg enn å plyndre butikker og boliger på jakt etter mat og drikke.

— Plyndringen er ikke kriminalitet. Det er overlevelse, sier byens administrator Tecson John Lim.

Ifølge ham er 90 prosent av Tacloban ødelagt. Men nødhjelpen har bare nådd fram til hver femte innbygger i kystbyen.

Nordmann fløyet ut

Norske Erlend Johannesen ble torsdag transportert ut fra Tacloban, og i morgentimene torsdag landet Johannesen trygt i Cebu, som ikke er rammet av tyfonen, skriver Adresseavisen i sin nettutgave.

Johannesen har drevet et barnehjem i byen og har hatt ansvaret for rundt 100 personer siden stormen traff.

Evakueringen har vært svært vanskelig, men natt til torsdag ble de 50 siste hentet ut via helikopter.