IS-beleiring brutt i Nord-Irak

Store deler av den IS-kontrollerte byen Sinjar nord i Irak er frigjort, ifølge presidenten i irakisk Kurdistan. Nå kan en kurdisk offensiv mot IS-bastionen Mosul stå for døra.

Publisert Publisert
  • NTB
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

President Massoud Barzani hyllet kampen mot IS da han besøkte Sinjar-fjellet nord i landet søndag. Flere tusen soldater fra den kurdiske hæren, også kalt peshmerga, klarte å bryte Den islamske statens (IS) andre beleiring av fjellet dagen etter at offensiven startet sist onsdag.

— I løpet av de siste to døgnene har peshmerga åpnet to hovedruter til Sinjar-fjellet, sa Barzani, som leder den selvstyrte kurdiske regionen i Irak.

Ifølge ham har de kurdiske styrkene også klart å gjenerobre en stor del av sentrum i byen Sinjar, som er den største bosetningen i distriktet.

Mosul-offensiv kan bli det neste

Den kurdiske offensiven truer opprørernes forbindelse mellom IS-bastionen Mosul i Irak og områdene de kontrollerer i nabolandet Syria.

Ifølge president Barzani kan peshmerga-soldatene komme til å slutte seg til en fremtidig offensiv for å gjenerobre storbyen Mosul.

— Vi kommer til å delta dersom den irakiske regjeringen ber oss om det, og vi kommer selvfølgelig til å stille visse vilkår, sa Barzani.

Kurdistans regionale sikkerhetsråd slo søndag fast at peshmerga-styrkene er på frammarsj inne i byen Sinjar, hvor de får støtte fra internasjonale styrker som angriper IS-stillinger fra lufta.

— IS' moral har brutt fullstendig sammen, mener Haji Najem Hussim, en yazidikriger som kjemper for Kurdistans demokratiske partis (KDP).

Amerikanske luftangrep

USA bekrefter at IS-bygninger, taktiske enheter og kjøretøy ble rammet i fire luftangrep ved Sinjar søndag.

Da IS erobret store områder i Irak i sommer og deler av den irakiske regjeringshæren brøt sammen, kunne kurderne selv ta kontroll over flere landområder som sentralmyndighetene i Bagdad legger krav på.

Men IS rettet snart sin oppmerksomhet mot kurderne. Opprørerne sto på terskelen til den kurdiske regionens hovedstad Arbil før kurdiske soldater med støtte fra amerikanske luftangrep drev dem tilbake.

Yazidier frigjort

Siden har peshmerga erobret betydelige områder fra IS, og konflikten ser ut til å tegne opp Iraks interne grenser på ny i kurdernes favør.

— Vi kommer ikke til å la en tomme land i Kurdistan være igjen til IS, og vi kommer til å ramme IS hvor enn de befinner seg, lovte Barzani under sitt besøk på Sinjar-fjellet søndag.

Flere tusen mennesker som tilhører den kurdiske religiøse yazidi-minoriteten, var i flere dager fanget på dette fjellet da IS' første gang beleiret det i august. Frykten for at yazidiene kunne bli offer for et folkemord, bidro sterkt til at USAs president Barack Obama beordret luftangrep mot IS i Irak.

32 lass nødhjelp

Beleiringen ble brutt, og mange sivile kom seg unna. Men flere ble igjen, og de ble igjen fanget da IS gikk til angrep på ny i oktober.

Opprørernes siste beleiring brøt sammen sist torsdag, og i helgen feiret kurdiske og yazidiske krigere seieren med kurdiske flagg og seierstegn. I helgen ankom en nødhjelpskolonne bestående av 32 lastebiler med mat, telt og medisiner til yazidiene på Sinjar-fjellet fra myndighetene i Arbil.

Nå håper flyktningene at også byen Sinjar vil bli tømt for IS-opprørere, slik at de kan vende hjem. (©NTB)

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Eidsvågtunnelen stengt

  2. HRS med advarsel: Ikke dra på sjøen i dag

  3. Stjal respirator og medisinsk utstyr for barn fra luftambulansen

  4. Dette synet møtte Rune da han løftet overmadrassen på hotellet i Bergen

  5. – Vaktene truet med utkastelse hvis vi ikke holdt større avstand

  6. Her ble bobilen og personbilen stående bom fast: – Det var litt uventet, kan man si