Valg på ny nasjonalforsamling vil trolig kunne holdes tidligst i starten av februar 2014, heter det i dekretet fra president Adli Mansours kontor sent mandag kveld. Overgangsregjeringen lover videre at en dato for nytt presidentvalg vil bli satt så snart den nye nasjonalforsamlingen møtes

Overgangsregimet setter en tidsramme på fire og en halv måneder for arbeidet med de konstitusjonelle endringene. Egypts grunnlov, som trådte i kraft i desember i fjor, ble opphevet da hæren forrige uke fjernet den folkevalgte presidenten Mohamed Mursi fra makten etter massive folkelige protester.

— Gjerningsmenn i sivil

Samtidig krever FN en gransking av drapene på 51 mennesker under et angrep på en demonstrasjon utenfor Republikanergardens hovedkvarter i Kairo mandag morgen. Ofrene var hovedsakelig islamister som støtter Mursi, og blant dem var også kvinner og barn, ifølge egyptiske helsemyndigheter. Også to politimenn og en soldat ble drept i sammenstøtene, ifølge innenriksdepartementet og hæren. I tillegg skal over 400 personer ha blitt såret.

Egypts militære anklager «terrorister» for å stå bak skytingen. Vitner, blant dem tilhengere av Brorskapet, har fortalt at mens sikkerhetsstyrker på stedet kun avfyrte varselsskudd og tåregass, utførte «bøller» ikledd sivile klær drapene. Brorskapet har oppfordret sine tilhengere til å stille mannsterkt opp til nye protester tirsdag.

FN fordømmer

Ban Ki-moon er «dypt bekymret» over drapene, sier FN-sjefens talsmann Martin Nesirky om hendelsen som av Det muslimske brorskap er blitt omtalt som en massakre.

— Generalsekretæren fordømmer drapene og ber om at de blir grundig etterforsket av uavhengige og kompetente nasjonale instanser. De ansvarlige må stilles for retten, sier Nesirky.

Vag ordlyd

Hæren har lovet å overlate makten til et sivilt, folkevalgt styre så snart som mulig. Dekretets ordlyd gir imidlertid overgangsstyret vide tøyler til å trekke ut valget på ny nasjonalforsamling ytterligere, ifølge en grunnlovsekspert nyhetsbyrået AFP har snakket med. Juristen Zaid Al-Ali sier artikkel 33 i dekretet er formulert vagt nok til å gi Mansour muligheten til å tolke gjennomføringen av valg som kun starten på registreringen av kandidater til valget.

Dermed kan registreringsprosessen ta ytterligere to måneder, mens valget blir forskjøvet enda en måned, mener han.

Grunnlovserklæringen fra den midlertidige presidenten kommer etter at over 50 mennesker, de fleste tilhengere av den avsatte presidenten, ble drept under en demonstrasjon i Kairo mandag morgen.