Det var søndag kveld ennå uklart hvordan det er gått med mannen som har utropt seg til leder for Den islamske staten (IS), opprørsgruppen som i sommer erobret den irakiske storbyen nord i landet.

En Twitter-konto tilhørende en mann som oppgis å være blant IS' talsmenn, hevdet søndag at Baghdadi var såret, men i god behold. Andre IS-støttespillere i nettsamfunnet mener imidlertid meldingen er usann.

Et medlem i den vestlige Anbar-provinsens sikkerhetskomité opplyser samtidig å ha hørt ubekreftede meldinger om at Baghdadi ble såret, og at han er brakt til Syria, hvor IS også kontrollerer store områder.

Ryktene fortsetter å svirre om at al-Baghdadi enten ble drept eller hardt såret i angrepet, som fant sted sent fredag, men amerikanske eller britiske kilder kunne ikke bekrefte om han var med i en av de ti bilene i kolonnen.

Angrep IS-ledere

En høytstående irakisk etterretningskilde sier samtidig at det ikke finnes noen konkret informasjon om hvorvidt IS-sjefen ble drept, men myndighetene etterforsker saken.

USAs sentralkommando bekreftet imidlertid at det hadde vært en serie angrep mot en samling av IS-ledere i nærheten av Mosul. Oberst Patrick Ryder, talsmann for den amerikanske forsvarsledelsen, sier USA har grunn til å tro at flere IS-ledere var samlet.

— Jeg kan ikke bekrefte sikkert at Baghdadi er blitt drept. Det kommer antakeligvis til å ta noen dager å få en sikker bekreftelse, sa general Nicholas Hougton, sjefen for den britiske hæren, til BBC søndag.

Møte mellom lederne

En saudiarabisk fjernsynskanal, Al-Hadath, meldte tidlig lørdag om flyangrepet. Ifølge kanalen kan al-Baghdadi ha vært til stede. Møtet mellom IS-lederne skal ha funnet sted nord for Mosul, i en by ikke langt unna grensen mellom Irak og Syria.

TV-kanalen Al Arabiya meldte at al-Baghdadi var såret, mens en lokal irakisk kanal sa at en av hans rådgivere var drept.

Om al-Baghdadi, som har proklamert seg selv kalif i en stat som dekker de nordlige delene av Syria og Irak, er truffet, ville det være et kupp for USA.

USA har utlovet en belønning på 10 millioner dollar til den som tar ham til fange, og flere analytikere mener han nå er blitt mektigere enn al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri.

Flere rådgivere

Nyheten om angrepet mot bilkolonnen som kan ha drept al-Baghdadi, kom bare timer etter at president Barack Obama kunngjorde at han sender ytterligere 1.500 militære rådgivere til Irak for å drive opplæring av irakiske styrker til å stå bedre imot IS' styrker.

— Luftangrepene har vært svært effektive i å redusere ISILs evner og dempe frammarsjen deres, sa Obama, som bruker IS' gamle navn, i et intervju med CBS onsdag.

Med de nye soldatene blir antall amerikanske rådgivere i Irak fordoblet, noe som innebærer at USA blir enda mer involvert i krigshandlingene i Irak igjen, bare ett år etter at Obama innfridde løftet om å trekke soldatene ut og avslutte krigen.

— Dette skrittet er litt sent, men vi ønsker det velkommen likevel, heter det i en kunngjøring fra Iraks statsminister Haidar al-Abadis kontor.

En lang rekke irakiske hærenheter brøt fullstendig sammen og flyktet hals over hode da IS innledet sin offensiv mot Mosul og andre områder i Nord-Irak. Disse enhetene må bygges opp på nytt.