Valgdagsmålinger viste søndag kveld at Porosjenko hadde fått godt over 50 prosent av stemmene i presidentvalget. Dermed tydet alt på at han hadde avgjort valget i første valgomgang.

— Alle målingene viser at valget er fullført på en runde, og landet har en ny president, sa 48-åringen.

Like etter innrømmet utfordreren Julia Timosjenko nederlaget.

Presidentvalget anses som avgjørende for å bringe Ukraina ut av en dyp politisk krise som har brakt landet til randen av borgerkrig.

Ser mot vest

Mannen som har tjent seg søkkrik på salg av søtsaker, lovte at hans første oppgave blir å få slutt på krig og kaos og gjenopprette fred og stabilitet i Ukraina. Det skal han blant annet gjøre ved å legge sin første reise til Øst-Ukraina. Der har væpnede, pro-russiske separatister gjort opprør mot sentralmakten i Kiev.

Forhandlinger med separatistene er imidlertid ikke aktuelt før de legger ned våpnene sine, understreket Porosjenko ifølge Reuters.

Samtidig lovte han å føre Ukraina på en vei mot vestlig integrasjon, fordi et flertall i folket ønsker det.

— I dag er det utrolig viktig at Ukrainas europeiske ambisjoner blir satt ut i livet, og alle maktorganene må ta hensyn til Ukrainas sterke vilje, sa han.

Porosjenko tok også til orde for å holde valg til ny nasjonalforsamling senere i år.

Godtar ikke «okkupasjon»

Ukraina har vært rammet av en dyp krise etter at vinterens massedemonstrasjoner brakte et pro-vestlige styre til makten i Kiev. Problemene vokste etter maktskiftet, og i mars annekterte Russland den ukrainske Krim-halvøya.

Porosjenko varsler at Ukraina aldri vil anerkjenne folkeavstemningen og «okkupasjonen av Krim». Russland brukte avstemningen om uavhengighet på Krim til å rettferdiggjøre sin annektering, som ifølge Ukraina og Vesten er et klart brudd på folkeretten.

Porosjenko understreket videre at «uavhengighet og territoriell integritet for landet mitt» er det som står over alt annet.

Analytikere peker på at Porosjenkos mangel på en klar tilknytning til verken det østlige eller vestlige Ukraina er en stor fordel for ham. Han har sittet i både pro-vestlige og pro-russiske regjeringer.

— Den første oppgaven er konflikten i øst. Ingenting er viktigere enn det, sier FFI-forsker Tor Bukkvoll til NTB.

Han tror bruken av militærmakt mot opprørerne i øst vil fortsette, men at intensiteten i operasjonene vil avhenge av hvor vellykket eventuelle forhandlinger med separatistene blir.

Kjenner spillet

Porosjenko kjenner Russland godt, er i stand til å inngå kompromisser og kan det spillet som foregår i grenselandet mellom politikk og næringsliv i Ukraina, mener analytikerne.

— Hvor innstilt han selv er på å reformere landet i retning av rettsstat og mindre korrupsjon, vet vi egentlig ikke før vi ser hva han setter i gang med, sier Bukkvoll.

Han sier Porosjenko vil oppleve press fra to fronter. EU og Verdensbanken stiller klare krav om reformer for å fortsette å hjelpe Ukraina. Samtidig er folkene bak omveltningene i vinter, klare til å mobilisere igjen hvis Porosjenko ikke innfrir.

Valget var preget av stort oppmøte og god avvikling over store deler av landet. Men i store deler av Donetsk og Luhansk i øst ødela trusler fra pro-russiske separatister valget, som likevel vil bli godkjent rent juridisk.