En ukrainsk soldat, sersjanten S. V. Kakurin, ble drept da væpnede menn stormet en ukrainsk militærbase i Simferopol. En kaptein på basen ble i tillegg såret, opplyser Vladislav Seleznjov, talsmann for det ukrainske forsvaret på Krim-halvøyen.

Han sier at det er uklart hvem som står bak angrepet og beskriver angriperne som «ukjente styrker, med fullt utstyr og med ansiktene tildekket».

Tidligere meldte et ukrainsk nyhetsbyrå at angrepet ble utført av russiske soldater, men øyenvitner sier til nyhetsbyrået Reuters at det foreløpig ikke finnes opplysninger som bekrefter at de væpnede mennene var russiske.

— Krigsforbrytelse

En talskvinne for den prorussiske politistyrken på Krim, Olga Kondrasjova, uttaler at et medlem av «selvforsvarsstyrken» på halvøyen også ble drept i den samme hendelsen, men hevdet at begge de drepte ble skutt av uidentifiserte angripere som åpnet ild mot partene fra et sted i nærheten.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk fordømmer angrepet på basen og kaller hendelsen en krigsforbrytelse. Han legger skylden på russiske styrker, og fastslo tirsdag at konflikten om Krim-halvøyen har gått fra en politisk til en militær fase.

— I dag begynte russiske soldater å skyte på ukrainske soldater. Dette er en krigsforbrytelse, sa Jatsenjuk da han deltok på et krisemøte for regjeringen.

Han sa også at han hadde gitt landets forsvarsminister ordre om å innkalle til et møte med forsvarsministrene fra Storbritannia, Frankrike og Russland for å hindre at konflikten trappes opp.

Disse landene signerte i 1994 en traktat som garanterte Ukrainas grenser.

Krim-traktat

Både CNN, BBC og internasjonale nyhetsbyråer har meldt om angrepet i Simferopol, som skjedde få timer etter at Russlands president Vladimir Putin undertegnet en traktat som innebærer av Russland annekterer Krim.

Simferopol er halvøyens administrative senter.

En offiser på basen sier til nyhetsbyrået Interfax-Ukraina at en militærsjef er tatt til fange, og at de andre soldatene har barrikadert seg i en bygning på basen.

Mange ukrainske militæranlegg har i realiteten vært under russisk kontroll i flere uker.