Det opplyser direktør Kirsten Dyrman i den danske Spesialenheten for politisaker (DUP) til nyhetsbyrået Ritzau. I skyteepisoden søndag kveld ble en norsk 49-åring skutt og drept av dansk politi.

Like før skytingen begynte, hoppet en betjent fra AKS, spesialstyrken til det danske etterretningspolitiet, fra en dykkerbåt og over i nordmennenes båt.

— En AKS-betjent hopper over i båten etter at de har kjørt inn i den og smadret motorene, forteller Dyrman.

Avhør

Etter en kort nærkamp skjøt den norske mannen ifølge politiet først og såret tjenestemannen med to skudd i lysken. Politiet besvarte skuddene og drepte 49-åringen med skudd i hodet og brystet. Skuddene traff og såret også en norsk 27-åring. Han ble tirsdag operert i Aalborg og er på bedringens vei, ifølge VG.

Til Ekstra Bladet opplyser DUP-direktøren at politimannen er avhørt på sykehus, blant annet for å avklare om nordmennene var varslet om at personene de prøvde å stikke av fra, var politifolk.

— Det gjenstår en del avhør, og vi vil ikke at noe skal komme ut før avhørene er gjort, slik at alle kommer med samme forklaring, sier Kirsten Dyrman.

Tirsdag var dykkere i gang med å lete i havnebassenget i Ålbæk, skriver Ekstra Bladet. Politiet tror nordmennene kan ha prøvd å kvitte seg med våpen, patronhylser eller narkotika.

Mulig fjerde person

Dansk politi leter nå etter en mulig fjerde person, også dette en nordmann, som kan ha vært involvert i saken. Bakgrunnen er at det er funnet tre norske biler som politiet mener har vært innblandet, men bare to av sjåførene.

Politiet på Nord-Jylland bekrefter overfor Ekstra Bladet at de leter etter ytterligere minst én gjerningsperson.

— Jeg kan godt bekrefte at det tilsynelatende mangler en sjåfør til den ene av de tre bilene. Vi har pågrepet to menn, og en tredje gjerningsmann som var fører av båten, er død. Så ja, det mangler en mann, sier sjefen for narkoavsnittet, Verner Holm. Han vil ikke spekulere på hvilken rolle denne personen kan ha hatt.

- GPS i båten

Etter det Fædrelandsvennen erfarer ble GPS-utstyr plassert i den hurtiggående båten - en såkalt rib - før den la ut fra Arendal med kurs for den danske byen Ålbæk. Sjefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Nord-Jyllands politi opplyser at det kom en henvendelse om saken fra norsk politi i 2012.

— Ettersom vi ikke visste helt når, så har vi lagt en plan, og vi har samarbeidet med norsk politi. Siden vi fikk et forvarsel, var dette en planlagt aksjon, sier Hilborg. Norsk politi vil ikke kommentere saken, men viser til sine danske kolleger.

Den 49 år gamle mannen fra Arendal kjørte den hurtiggående båten fra Norge og inn til småbåthavna i Ålbæk, som ligger mellom Frederikshavn og Skagen. Der møtt han to landsmenn, og de tre mennene skal ha vært i ferd med å laste over flere hundre kilo hasj i båten da politiet slo til.

Bakmenn

Politiet og Tollvesenet jobber fortsatt med å finne bakmennene etter at smuglingen av 250 kilo hasj ble stanset. Det skal være satt i gang undersøkelser rundt navngitte personer.

Ifølge TV2 skal bakmennene ha tilknytning til Vestlandet.

Det kan derfor komme flere pågripelser i Norge i tiden fremover.

De to pågrepne nordmennene i saken, en 27-åring og en 36-åring, er varetektsfengslet, siktet for narkotikakriminalitet. Begge har anket kjennelsen. 36-åringen innrømmet besittelse av narkotika, men bare for 45 kilo av det 250 kilo store partiet.